Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Άντερς Άνουντσεν απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο να διεξαχθεί στη χώρα ένα δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό με βάση το ελβετικό μοντέλο, αρνούμενος να υιοθετήσει τις απόψεις του εκπροσώπου του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος της Προόδου, από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος.

«Εδώ και χρόνια, το Κόμμα της Προόδου (το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) πιστεύει ότι θα θα πρέπει να παραχωρηθεί στους πολίτες μεγαλύτερη δυνατότητα να επηρεάζουν τα πράγματα. Συνεπώς, η πρόταση αυτή δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει κανένα»", είπε ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο κοινοβούλιο.

«Ωστόσο, εντός της κυβέρνησης το κόμμα τηρεί τη συμφωνία συνεργασίας (σ.σ. με τα άλλα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα) και δεν σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα» για τον περιορισμό του μεταναστευτικού ρεύματος, πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα μετανάστευσης είχε εκφράσει την επιθυμία του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσα» την ιδέα αυτή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ της επιβολής περιορισμών», είπε ο Μάζιαρ Κεσβάρι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Verdens Gang.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και στο Χώρο Σένγκεν. Σε αντίθεση με την Ελβετία, σπανίως οργανώνονται δημοψηφίσματα στη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από