Mε τις ευλογίες του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων χωρών της διεθνούς κοινότητας άνοιξε χθες η αυλαία των νέων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη «νεκρή ζώνη», κράτησε μία ώρα και 20 λεπτά και στη συνέχεια η αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ διάβασε την κοινή διακήρυξη που συμφωνήθηκε.
Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού χαιρέτισε εκ μέρους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της αμερικανικής κυβέρνησης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η αμερικανική διπλωματία ήταν αυτή που οδήγησε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και να καταστεί δυνατή η συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης. Τα μηνύματα της γραπτής ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου είναι σημαντικά τόσο για το μέλλον της διαδικασίας όσο και για το ενδεχόμενο τελικής λύσης.
ΠΡΩΤΟΝ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να αναπτύσσει τους πόρους στις υπεράκτιες περιοχές και καλούν όλους να αποφύγουν απειλές ή άλλες πράξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο πλαίσιο της λύσης υπογραμμίζεται ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο πρέπει να μοιραστούν δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Ο Λευκός Οίκος υιοθετεί «την πρόταση Αναστασιάδη για λήψη τολμηρών και καινοτόμων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «θα εμπλακούν σε διπλωματία με όλους τους εμπλεκομένους για να διερευνήσουν πιθανές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσουν τις συνομιλίες για λύση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου».
ΤΡΙΤΟΝ. Ο Λευκός Οίκος εξαίρει τη στάση Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέροντας ονομαστικά τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη, οι δύο ηγέτες θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κράτος με δύο συνιστώσες πολιτείες οι οποίες θα έχουν πολιτική ισότητα. Θα απαγορεύεται η απόσχιση ή ένωση μέρους ή όλου της ομοσπονδίας με άλλο κράτος.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ευχήθηκε η έναρξη των συνομιλιών να αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένο το νησί και τον λαό για 40 τόσα χρόνια. Είπε ότι η κοινή διακήρυξη θέτει το πλαίσιο και τις βασικές αρχές λύσης και πως αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών και του λαού της Κύπρου να εργαστούν ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και ταυτόχρονα να επιτευχθεί μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Κάλεσε, τέλος, τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
 
Τις εξελίξεις χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Τα πρώτα σχόλια από τουρκικής πλευράς ήταν θετικά. Στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ανέφερε ότι ολόκληρη η Κύπρος οδηγείται σε μια νέα περίοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λυθεί το Κυπριακό. Ικανοποίηση εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση του οποίου σημειώνεται: «Η Τουρκία εύχεται με την επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης να μετατραπεί η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος σε ένα πεδίο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας».
Στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Ντερβίς Ερογλου κινήθηκε και αυτός σε θετικό κλίμα. Δεν υπάρχει είπε αρνητική διάθεση στις διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι κάθε πλευρά δεσμεύτηκε να προετοιμάσει τον λαό με ομιλίες και να αποφύγουν τις αλληλοκατηγορίες κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή και την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις σε Αθήνα και Αγκυρα.

«ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ.

Με κοινή δήλωση των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Ενωση την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της με όποιον τρόπο θεωρούν πιο χρήσιμο οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Τονίζεται επίσης ότι με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

«Ο κυπριακός λαός κρατάει τώρα στα χέρια του τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, αποφάσεις που θα λάβει εκφραζόμενος άμεσα με δημοψήφισμα, χωρίς κανενός είδους επιδιαιτησία», αναφέρει ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε χθεσινή του ανακοίνωση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια

Απομακρύνθηκε ο φιλότουρκος ειδικός σύμβουλος

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε την απομάκρυνση του ειδικού συμβούλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ από τη διαδικασία των συνομιλιών, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ». Ο κ. Ντάουνερ είχε μετατραπεί σε κόκκινο πανί για την ελληνοκυπριακή πλευρά με τις φιλοτουρκικές του θέσεις

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από