Προσπάθεια συγκερασμού και συνεννόησης θα γίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην αυριανή πρώτη τετ α τετ συνάντηση του προέδρου του ΠαΣοΚ Βαγγέλη Βενιζέλου με το Συντονιστικό των 58 για την Κεντροαριστερά.

Στην Πρωτοβουλία των 58 φαίνεται πως έχουν πέσει οι τόνοι μετά τον αιφνιδιασμό που δέχτηκαν σε σχέση με την υιοθέτηση της σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς διατηρούν επιφυλάξεις εάν τελικώς μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση της συγκρότησης της Ελιάς αν δεν υπάρξουν κάποια κριτήρια για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Το κλίμα καχυποψίας των 58 απέναντι στο ΠαΣοΚ θα επιχειρήσει να διαλύσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν επιθυμεί τη σύγκρουση. Αντιθέτως, επιδιώκει την εύρεση της χρυσής τομής στην προσπάθεια συμπαράταξης για την Κεντροαριστερά.

ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ». Εκ των πραγμάτων σε αυτή την κρίσιμη συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα-αγκάθια που έχουν προκύψει στην πορεία και θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που προκαλούν αμφιβολίες.

Οι πιο ψύχραιμοι από τους 58 που θεωρούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία υπό την προϋπόθεση να μπουν κάποιοι «όροι» στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς, αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Βενιζέλο να προστατεύσει την Πρωτοβουλία αποφεύγοντας το καπέλωμά της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχομένως να ζητήσουν τα προβεβλημένα στελέχη που θα κατεβάσει το ΠαΣοΚ να μην είναι περισσότερα από ένα ή δύο, το περισσότερο, ή να μην υπάρχουν πρώην υπουργοί ώστε να δοθεί χώρος και στους 58 να δώσουν επί ίσοις όροις το κυνήγι του σταυρού. «Θα πρέπει η σταυροδοσία του κόσμου να εκφράσει τον πλουραλισμό, την ανανέωση και την ενότητα» αναφέρει ο Νίκος Μπίστης από τους 58, ο οποίος επιθυμεί να δώσει τη μάχη του σταυρού.

Επίσης, μεγάλο κομμάτι των 58 πιστεύει ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν από το ΠαΣοΚ θα πρέπει γενικώς να είναι αποδεκτά από την κοινωνία και να μην έχουν προκαλέσει εντάσεις στο παρελθόν. Ηδη έχει αρχίσει εσωτερική συζήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη γύρω από ονόματα, έως τώρα όμως δεδομένη είναι η υποψηφιότητα της επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ Συλβάνας Ράπτη. Επίσης, συζητείται το όνομα της Φώφης Γεννηματά, κύκλοι ωστόσο της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ληφθεί απόφαση.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ. Στο μεταξύ η κίνηση των 58 συνεχίζει κανονικά τις εκδηλώσεις της. Χθες στο Χαλάνδρι και στο Κέντρο Νεότητας μίλησαν ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και η Αθηνά Δρέττα, και οι δύο συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία. Ο καθηγητής ανέφερε ότι η εμφάνιση των 58 δεν είναι τυχαία και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός πως στις ευρωεκλογές διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πολιτικό σύστημα και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Για τη θεσμοθέτηση του σταυρού στις ευρωεκλογές ο κ. Αλιβιζάτος εμφανίστηκε σύμφωνος επί της ουσίας, σχολίασε όμως ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει συνεννόηση της ηγεσίας του ΠαΣοΚ και με τους 58.

Η Αθηνά Δρέττα είπε, από την πλευρά της, ότι ο εκλογικός νόμος δεν είναι τεχνικό ζήτημα και παρατήρησε ότι πρέπει να μιλήσουμε για τη χώρα, αντί να τσακωνόμαστε για την παράταξη, τα σύμβολα και τα ψηφοδέλτια. Πρόσθεσε ότι οι 58 ούτε είναι κόμμα ούτε θα γίνουν, είπε ότι δεν φοβούνται τη δημοκρατία και τους κανόνες της και κατέληξε με την επισήμανση ότι «ήρθαν για να μείνουν σε μια προσπάθεια μακράς πνοής, που δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με τις ευρωεκλογές».