Την αξιοποίηση των ακινήτων της για την ενίσχυση των εσόδων της δρομολογεί η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ – μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης των χώρων που βρίσκονται στους σταθμούς του δικτύου της.

Η εταιρεία προχωρεί στην εκμίσθωση συνολικά 13 καταστημάτων, εκ των οποίων τα δέκα βρίσκονται σε σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και τα υπόλοιποι τρία στον σταθμό «Αγιος Αντώνιος» της γραμμής 2 του μετρό.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αναμένει ότι, παρά τη γενικότερη πτώση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, θα υπάρξει ενδιαφέρον, καθώς τα μισθώματα έχουν προσαρμοστεί προς τα κάτω σε ποσοστό 10% – 15%.

Για παράδειγμα, ένα ακίνητο στο ισόγειο του μεγάρου επί της οδού Αθηνάς 67 εμβαδού 94,5 τ.μ., διατίθεται έναντι μηνιαίου μισθώματος 2.550 ευρώ αντί 3.000 ευρώ που ζητούσε η εταιρεία μόλις πριν μερικούς μήνες. Το ίδιο ακίνητο στέγαζε κάποτε υποκατάστημα τράπεζας έναντι 21.000 ευρώ!

Επίσης, για τα τρία καταστήματα στον σταθμό «Aγιος Αντώνιος», εμβαδού 22,30 τ.μ. το πρώτο, 112 τ.μ. το δεύτερο, 55,70 τ.μ. το τρίτο, το μηνιαίο μίσθωμα είναι 947,75 ευρώ, 952 ευρώ και 946,90 ευρώ, αντίστοιχα.

Σημειώνεται, ότι για ορισμένα ακίνητα το ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο είτε γιατί το μίσθωμα εξακολουθεί να φαντάζει υψηλό σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρίσκεται, είτε γιατί θεωρείται από τους υποψηφίους ότι είναι δυσανάλογη η τιμή του μισθώματος με τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου.

Με βάση τα συνολικά μισθώματα που ζητεί η ΣΤΑΣΥ από τους υποψήφιους μισθωτές και σε περίπτωση που καταφέρει να ενοικιάσει και τους 13 χώρους, θα εισπράττει συνολικά 8.779,65 ευρώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή 105.355 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για στόχο ιδιαίτερα φιλόδοξο, δεδομένου ότι ορισμένα από τα προς μίσθωση ακίνητα διατίθεται ξανά και ξανά χωρίς όμως να υπάρξει ενδιαφέρον.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 14 Φεβρουαρίου, καθώς στις 12.30 μ.μ. της ίδιας μέρας ξεκινά η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων των προσφορών. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι εξαετής με δυνατότητα μονομερούς παράτασης από πλευράς της εταιρείας για επιπλέον δύο χρόνια. Οι προσφορές θα ισχύουν για τέσσερις μήνες, δηλαδή 120 ημέρες μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένα ή και περισσότερα καταστήματα, προσφέροντας μηναίο μίσθωμα πρώτου έτους. Ταυτόχρονα ορίζεται ότι η αναπροσαρμογή του μισθώματος για καθένα των επόμενων του πρώτου έτους ετών, θα γίνεται σύμφωνα με το ποσοστό του δείκτη τιμών καταναλωτή του αμέσως προηγούμενου δωδεκαμήνου.

Η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό ανέρχεται σε 2.500 ευρώ για το κάθε κατάστημα. Προβλέπεται να επιστραφεί στον πλειοδότη εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης και στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης με τον μισθωτή.