Στην ψηφιακή εποχή η μόδα έχει πάψει να αποτελεί αποκλειστικότητα των «παραδοσιακών» οίκων, ατελιέ και εταιρειών, και οι νέες τάσεις δεν αποκαλύπτονται πλέον μόνο στις πασαρέλες του Παρισιού ή του Μιλάνου.

Τα γκάτζετ που φοριούνται είναι η νέα μόδα στον χώρο της τεχνολογίας. Γιατί να μη λανσαριστούν και στον χώρο της υψηλής ραπτικής; Οι απανταχού γκατζετάκηδες μπορούν πλέον να… φορέσουν την τεχνολογία από την κορυφή έως τα νύχια, ενσαρκώνοντας τον σύγχρονο Συνδεδεμένο Ανθρωπο που δεν θέλει να βρεθεί ούτε στιγμή offline.

Εν αρχή τα έξυπνα γυαλιά: είναι συνδεδεμένα με το Ιντερνετ, ταυτοποιούν όλα όσα βλέπει ο χρήστης με τα ταπεινά του μάτια και τον τροφοδοτούν με ένα σωρό πληροφορίες. Κι επειδή τα πάντα σε αυτή τη ζωή, ακόμη και η «ενισχυμένη πραγματικότητα», γίνονται πιο όμορφα συνοδεία μουσικής, η τεχνολογία έρχεται να προτείνει φούτερ με κουκούλα και ενσωματωμένα καλώδια ακουστικών, ώστε να μην αναγκάζεται ο Συνδεδεμένος Ανθρωπος να τα βγάζει και να τα βάζει από την τσάντα, να τα ψάχνει, να τα χάνει και ούτω καθεξής.

Κάτω από το φούτερ ή αντί του φούτερ, τώρα, μπορεί να φορέσει ένα interactive T-shirt, ένα διαδραστικό μπλουζάκι εφαρμοστό στο σώμα, που έρχεται να προσφέρει δεδομένα κάθε τύπου και λειτουργίες ψυχαγωγίας: για παράδειγμα, το electronic drum kit shirt βγάζει ήχους τυμπάνων κάθε φορά που το πιέζεις στο ένα ή στο άλλο σημείο. Στη συγκεκριμένη μορφή διαδραστικότητας μπορεί να συμμετάσχουν και άλλοι άνθρωποι, υπό την προϋπόθεση ο Homo Connectus δεν… γαργαλιέται. Διότι η τεχνολογία κάνει μεν θαύματα αλλά έχει (ακόμη) και τα όριά της.

Παράλληλα, διάφορες εταιρείες παράγουν τα λεγόμενα θερμαινόμενα ρούχα που φορτίζουν τις συσκευές σας. Είναι η λεγόμενη «υφασμάτινη μπαταρία»: ειδικά επεξεργασμένα πουκάμισα, πουλόβερ και γραβάτες υποθερμαίνονται, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να βγείτε έξω τον χειμώνα χωρίς παλτό. Παράλληλα λειτουργούν ως φορτιστές συσκευών.

Η φορέσιμη τεχνολογία έχει δεκάδες εφαρμογές για κάθε μέρος του σώματος. Κατηφορίζοντας προς τους καρπούς, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν να προτείνουν μανικετόκουμπα που κρύβουν ένα στικάκι USB, ένα έξυπνο ρολόι όπου μπορεί κανείς να δει όλες τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου χωρίς να βγάλει αυτό το τελευταίο από την τσέπη, καθώς και ένα βραχιολάκι που παρακολουθεί και καταγράφει τη σωματική δραστηριότητα του χρήστη.

Για τις κυρίες που αγαπούν τα κοσμήματα, η Swarowski προτείνει ένα κολιέ USB διακοσμημένο με τα κρύσταλλά της. Και για όσους έχουν βαρεθεί να ψάχνουν την ηλεκτρονική κάρτα που ανοίγει την πόρτα για τον θαυμαστό χώρο της δουλειάς τους ή δεν θέλουν να κουβαλούν μαζί τους πιστωτική κάρτα για τις αγορές τους, υπάρχει το smart wallet contactless, το «έξυπνο πορτοφόλι ανέπαφων συναλλαγών» που κάνει τη ζωή πιο εύκολη – εκτός αν το χάσεις, οπότε αρχίζεις να καταριέσαι την τεχνολογία που σε βάζει σε πειρασμούς και σε αφήνει μετά να κλαις τα λεφτά σου. Ακόμη και σε μια τέτοια δυσάρεστη περίπτωση, πάντως, ο Homo Connectus μπορεί να παρηγορηθεί βλέποντας ανάμεσα στα δάκρυά του πόσο κουλ είναι τα υποδήματα που φοράει, τα έξυπνα παπούτσια που συνεργάζονται άψογα με το κινητό του τηλέφωνο και χρησιμεύουν ακόμη και ως GPS. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει, εφόσον εξοπλιστεί με όλα τα διαθέσιμα wearable gadgets, είναι πριν βγει από το σπίτι του σε έναν κόσμο από τον οποίο δεν θα χάνει πλέον ούτε λεπτομέρεια, να πάρει μαζί του μια ομπρέλα. Γιατί καπέλο μέσα από το οποίο βγαίνει ομπρέλα είχε μόνο ο αστυνόμος Σαΐνης.

Τα ρούχα-μπαταρία

Κάποιες εταιρείες τεχνολογίας παράγουν ρούχα που μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια και να φορτίσουν συσκευές. Τα θερμαινόμενα βαμβακερά ρούχα κάνουν όσους τα φορούν να νιώθουν ότι είναι ντυμένοι με το πιο βαρύ παλτό, τη στιγμή που φορούν μόνο ένα μπλουζάκι! Η «υφασμάτινη μπαταρία» θα είναι σύντομα πραγματικότητα, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν το βαμβάκι σε ένα εξαιρετικά αγώγιμο υλικό, ικανό να φορτίζει συσκευές.

Αρχικά η τεχνολογία θα δοκιμαστεί σε γάντια και σακάκια με ενσωματωμένους θερμαντήρες. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσουν γραβάτες που θα μπορούν να φορτίσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές και ρούχα με ενσωματωμένο MP3 player που θα παίζουν μουσική. Τέλος, τα γάντια με… Bluetooth συνδυάζουν την προστασία από το κρύο με τις χάι-τεκ λειτουργίες. Τα γάντια συγχρονίζονται με το smartphone του χρήστη και διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και μεγάφωνο, επιτρέποντας στον κάτοχο να απαντήσει σε μία κλήση, να συνομιλήσει ή να κλείσει το τηλέφωνο χωρίς να αγγίξει τη συσκευή!

Στη Βαρκελώνη

Το Mobile World Congress, η ετήσια συνάντηση των εταιρειών που παράγουν προϊόντα και εφαρμογές στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, θα παρουσιάσει φέτος από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη όλα τα wearable gadgets (φορέσιμες συσκευές) τα οποία ονειρεύεται ο… Homo Connectus που σέβεται τον εαυτό του.