Αποφασισμένος να επιβάλει την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στη βάση του κόμματος φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η Κουμουνδούρου φαίνεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στην υποψηφιότητα αυτή –όπως έγινε στη Δυτική Μακεδονία –παρότι τα τελευταία 24ωρα φθάνουν αρνητικά αποτελέσματα από ψηφοφορίες νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων αλλά και ανακοινώσεις δυσφορίας για την επιλογή.

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα Βουδούρη οφείλεται –σύμφωνα με την Κουμουνδούρου –στην ανάγκη να γίνει πράξη η βούληση της ηγετικής ομάδας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες και τα ανοίγματα που έχει σχεδιάσει για το επόμενο διάστημα, αλλά και στη «μίνι» επίδειξη αρχηγικής πυγμής η οποία κρίθηκε ότι ετρώθη στην περίπτωση του Θόδωρου Καρυπίδη.

Αλλά και ο ίδιος βουλευτής –και επικεφαλής της Κοινωνίας Πρώτα –δηλώνει αποφασισμένος να κατεβεί στην Πελοπόννησο. Οπως δήλωσε χθες το βράδυ, η πρόταση που του έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ «αντιμετωπίστηκε θετικά τόσο από την Κοινωνία Πρώτα όσο και από μένα προσωπικά, διότι αποτελεί ένα βήμα για μια ευρύτερη συμμαχία αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων, ικανή να ανατρέψει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση». Οπως είπε, πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα που «γεννά έναν εσωκομματικό διάλογο, ενίοτε έντονο, συστατικό δημοκρατικών κομμάτων».

Πάντως ο «έντονος εσωκομματικός διάλογος» στην περίπτωση της Νομαρχιακής Μεσσηνίας, από όπου ξεκίνησε και την πολιτική καριέρα του ως υποψήφιος του ΠαΣοΚ το 2009, είχε ως αποτέλεσμα η υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια να μην αποσπάσει ούτε μία (1) θετική ψήφο. Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε παρόντος του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα πολύ αργά προχθές το βράδυ, υπήρξαν 25 κατά και 8 λευκά!

Και στη Νομαρχιακή Αρκαδίας όμως, σύμφωνα με τοπικά στελέχη του κόμματος που παρακολούθησαν την εσωτερική διαδικασία, καταμετρήθηκαν 9 αρνητικά και 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Ανάλογες αρνητικές τοποθετήσεις έχουν κάνει μέχρι στιγμής η Κόρινθος, το Ναύπλιο, οι Μολάοι και πλήθος άλλων οργανώσεων στην Πελοπόννησο. Αίσθηση προκάλεσε η επίσης αρνητική ανακοίνωση της Νεολαίας στην ίδια περιφέρεια, ενώ θέση στη διαμάχη έλαβε και η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ… Παρισιού.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι κύριος στόχος της επιλογής Βουδούρη ήταν η ενίσχυση των συνεργασιών. Ετσι κι αλλιώς, λένε οι ίδιες πηγές, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν περιλαμβανόταν σε εκείνες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιθανότητες να κερδίσει, ενώ ο Οδυσσέας Βουδούρης στις εθνικές εκλογές δεν θα ζητήσει ψήφο στην Πελοπόννησο αλλά στη Β’ Αθηνών, άρα δεν τον νοιάζει ιδιαίτερα η ήττα.

Στο πλαίσιο αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη στο πολύχρωμο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η υπενθύμιση εκ μέρους του Δημήτρη Βίτσα (στο τηλεοπτικό σταθμό Ελλάδα TV): «Το Συνέδριό μας έχει καταλήξει και για το εύρος των συνεργασιών. Σε πολιτικό επίπεδο συγκροτούμε ένα κύμα ανατροπής από τους αριστερούς Σοσιαλιστές ώς την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής, το κέντρο της, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗ. Ο γραμματέας του κόμματος που βρέθηκε εσχάτως στο «μάτι του κυκλώνα» των υποψηφιοτήτων για τις περιφέρειες δεν παράλειψε να στείλει ηχηρά μηνύματα προς την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οπως είπε συγκεκριμένα: «Η πολιτική που αναζητά μονόπλευρη συνεργασία με την ηγεσία του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει απορριφθεί, ακριβώς γιατί καθιστά κεντρικό ζητούμενο την επιβεβαίωσή της από τις ηγεσίες τους και κάνει την ανάγκη να φύγουν τα Μνημόνια, η τρόικα, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου εξάρτημα της θέλησής τους. Είμαι σίγουρος πως οι αριστεροί, οι κομμουνιστές, οι ριζοσπάστες, κάθε δημοκράτης και έντιμος πατριώτης κινούνται και βοηθούν την κοινωνική ανάγκη για να σταματήσει η καταστροφή. Τα άλλα είναι θεωρητικά σχήματα».

Σε παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Κοτζιά, χθεςτο βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου,το «παρών» έδωσαν – στη λογικήτων ανοιγμάτωντου ΣΥΡΙΖΑ – ο Νίκος Παππάς (η σκιάτου Αλ. Τσίπρα),οι πασοκογενείς Μάρκος Μπόλαρης και ΛάμπροςΜίχος,ο Πάρις Μουτσινάς και ο Οδυσσέας Βουδούρης