Το κουβάρι των αρμοδιοτήτων θα πρέπει να ξεμπλέξουν τις επόμενες ημέρες η ομάδα των Οικονομικών Εισαγγελέων από τη μια και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων από την άλλη, προκειμένου να μη βρεθούν έναντι του ενδεχομένου να αναθέτουν σωρηδόν ελέγχους σε έναν λειψό φοροελεγκτικό μηχανισμό και να μένουν στο τέλος αμφότεροι με άδεια χέρια.

Χθες για πρώτη φορά οι Οικονομικοί Εισαγγελείς –θεσμός που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας –ήρθαν σε επαφή με εφόρους προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να βρεθεί η καταλληλότερη μεθοδολογία ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και μέσω αυτού να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Η ομάδα των Οικονομικών Εισαγγελέων και συγκεκριμένα οι Παναγιώτης Αθανασίου, Γαληνός Μπρης και Γιάννης Δραγάτσης κάλεσαν χθες μια ομάδα προϊσταμένων από τις εφορίες και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, στους οποίους έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να τους αναθέσουν τη διεκπεραίωση υποθέσεων μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα της λίστας Λαγκάρντ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Ο νόμος δίνει ξεκάθαρα στους Οικονομικούς Εισαγγελείς τη σχετική δυνατότητα. Μέχρι σήμερα, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς δεν ήταν ασύνηθες να αναθέτουν στο ΣΔΟΕ υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος αλλά τώρα μπαίνουν ξεκάθαρα –παρότι έχουν την αρμοδιότητα –για πρώτη φορά στα χωράφια του κ. Χάρη Θεοχάρη.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σίγουρα δεν ήταν ενθουσιώδης.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Οικονομικούς Εισαγγελείς» σημείωνε ο κ. Θεοχάρης, εξηγώντας όμως ότι η κίνησή τους αυτή ανατρέπει τον προγραμματισμό ελέγχων από τη Φορολογική Διοίκηση.

Οπως σημείωνε ο ίδιος, αν για παράδειγμα οι Οικονομικοί Εισαγγελείς απαιτήσουν εντός δύο μηνών –όπως είναι η συνήθης προθεσμία –τη διεκπεραίωση μεγάλων φοροϋποθέσεων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, «τότε ποιος θα τρέξει τους ελέγχους για τα εμβάσματα που έχει αναλάβει το ΚΕΦΟΜΕΠ;».

Δικαστικές πηγές από την άλλη πλευρά αναδεικνύουν την υποστελέχωση του ΣΔΟΕ, πίσω από την ανάγκη να απευθυνθούν στις εφορίες για την ταχύτερη διερεύνηση υποθέσεων μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος, με χαρακτηριστικότερη όλων –ίσως –την περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ. Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την άφιξη της πρώτης λίστας Λαγκάρντ και σχεδόν 14 μήνες από την ανάκτησή της από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχουν εκδοθεί 266 εντολές ελέγχου από το ΣΔΟΕ και μόλις 155 υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο έλεγχο.

Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, με στόχο την επιτάχυνση της διερεύνησης μεγάλων υποθέσεων και την ταχύτερη είσπραξη δημοσίων εσόδων.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές Αρχές είχαν κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη να στελεχωθεί το ΣΔΟΕ με επαρκές προσωπικό, αίτημα το οποίο έχει μείνει αίολο. Αντίστοιχο αίτημα για προσλήψεις στο ΣΔΟΕ υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, για πολλοστή φορά την περασμένη εβδομάδα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο επικεφαλής του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος. Στον άμεσο χρονικό ορίζοντα όμως προσλήψεις δεν φαίνονται παρά τους σχεδιασμούς για στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών με 1.650 ελεγκτές έως το τέλος του έτους. Ετσι και ενώ ο κ. Θεοχάρης δεν προλαβαίνει να υπογράφει παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης από τις εφορίες, η σύγκρουση αρμοδιοτήτων κινδυνεύει να φέρει τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό του ελεγκτικού έργου.

300 κενά στο ΣΔΟΕ

Οπως εκτιμούν από την πλευρά τους εφοριακοί, «αν θέλεις να μην πιάσεις τη φοροδιαφυγή, ο καλύτερος τρόπος είναι να φορτώσεις από 500 φακέλους σε κάθε έφορο». Προσθέτουν δε ότι σε αντιδιαστολή με το ΣΔΟΕ, οι εφοριακοί υπάλληλοι δεν έχουν τη γνώση χειρισμού υποθέσεων ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η λίστα Λαγκάρντ. Στο ΣΔΟΕ όμως όλοι κι όλοι οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τη λίστα Λαγκάρντ δεν ξεπερνούν τους 10, καθώς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετρά τουλάχιστον 300 κενές θέσεις