Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις πολιτών που διαμαρτύρονται για την εκτεταμένη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία στο Σαράγεβο και άλλες πόλεις της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Υπό το βάρος της μαζικής δυσαρέσκειας των πολιτών, μέχρι στιγμής υπέβαλαν παραιτήσεις οι επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων τεσσάρων καντονιών.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς και ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην προεδρία, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς επιχείρησαν να εισέλθουν τις πρωινές ώρες στα γραφεία τους, στο Σαράγεβο, που καταστράφηκε από φωτιά στη διάρκεια των διαδηλώσεων, την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, μετά από συστάσεις της διεύθυνσης συντονισμού των αστυνομικών δυνάμεων εγκατέλειψαν το κτίριο, ενόψει και της νέας διαδήλωσης.

Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει το απόγευμα η άτυπη ομάδα πολιτών που διαδήλωσε και την Κυριακή με αιτήματα την απελευθέρωση των ατόμων που συνελήφθησαν στη διάρκεια επεισοδίων το Σαββατοκύριακο και την παραίτηση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται τη Δευτέρα στις πόλεις Μόσταρ, Λίβνο, Μπουγκόινα, Γκόραζντε.

Στην πόλη Μπίχατς δεν θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση επειδή ικανοποιήθηκε το αίτημα των διαδηλωτών, παραιτήθηκε δηλαδή ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του καντονιού Ούνσκι- Σάνσκι, Χάμντι Λίποβατς.

Σε έκτακτη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, ο κ. Λίποβατς υπέβαλε την παραίτησή του και αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες τα πολιτικά κόμματα να προτείνουν τους υποψήφιούς τους για τη νέα κυβέρνηση.

Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις των πρωθυπουργών του καντονιού της Τούζλας, Σεάντ Τσούσβιτς, του καντονιού Ζένιτσα- Ντομπόι, Μουνίμπ Χουσεινάγκιτς και του καντονιού του Σαράγεβο, Σουάντ Ζελίκοβιτς.

Στο Μόσταρ, οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών και την αντικατάσταση του δημάρχου Λιούμπε Μπέσλιτς.

Μεταξύ των αιτημάτων των πολιτών που διαδηλώνουν καθημερινά από την περασμένη εβδομάδα στη Βοσνία, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena, είναι η επίλυση του καθεστώτος των εργατών σε επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση, η διασφάλιση πόρων για τις άνεργες μητέρες, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, καθώς και κατάργηση της καταβολής μισθών σε υπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους, εξίσωση των μισθών των πολιτικών με τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στις πόλεις Τούζλα, Μπίχατς, Μόσταρ και Σαράγεβο, την Παρασκευή, στη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν βίαια επεισόδια και προκλήθηκαν πυρκαγιές και ζημιές σε έδρες πολιτικών κομμάτων και τοπικών αρχών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από