Το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Γαλλία απέρριψε στις 7 Φεβρουαρίου 2014 αίτημα αναστολής της επιβολής προστίμου στην αμερικανική Google Inc. για πολλαπλές παραβιάσεις της γαλλικής νομοθεσίας περί της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η γαλλική αρμόδια Αρχή, CNIL, είχε ζητήσει να επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο 150.000 ευρώ και τώρα ο αμερικανικός κολοσσός καλείται όχι μόνο να καταβάλλει το πρόστιμο αλλά και να παραπέμπει επί 48 ώρες στη σχετική απόφαση της Αρχής από τη σελίδα του google.fr επτά ημέρες μετά την κοινοποίηση της απόφασης στους εμπλεκόμενους και στον γάλλο πρωθυπουργό.

Ο δικαστής δεν έκανε δεκτό το αίτημα «έκτακτης ανάγκης» της Google να μην δημοσιοποιήσει την απόφαση επιβολής προστίμου της Αρχής «επειδή κάτι τέτοιο θα της προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην φήμη και την οικονομική της κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η απόφαση του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά μέρος μόνο της έφεσης της Google Inc. σχετικά με την απόφαση της CNIL.

Το τελεσίγραφο που είχε αποστείλει νωρίτερα η γαλλική Αρχή ήταν αποτέλεσμα της ανάλυσης που έκανε μαζί με διάφορες ανεξάρτητες αρχές στην Ευρώπη, σχετικά με την ενιαία πολιτική απορρήτου που έθεσε σε ισχύ για όλες τις υπηρεσίες της, ενοποιώντας έτσι και τα δεδομένα των χρηστών που μπορεί να τηρεί και να επεξεργάζεται.

Η γαλλική Αρχή είχε ζητήσει από την εταιρεία να αποσαφηνίσει τους σκοπούς της συλλογής και της επεξεργασίας, να ενημερώσει τους χρήστες, να καθορίσει τον χρόνο διατήρησης των επεξεργασμένων δεδομένων, και κυρίως να μην προχωρήσει στην ενοποίηση των προσωπικών δεδομένων, καθώς και να ενημερώνει και να ζητά την συναίνεση του χρήστη προτού αποθηκεύσει cookies στο τερματικό του χρήστη.

Η Google αμφισβητούσε ότι η πρακτική της παραβιάζει τη γαλλική νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων και δήλωνε πως δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της γαλλικής αρχής για αλλαγές.

Μετά την απόφαση της 7ης Φεβρουαρίου 2014, η Google θα συνεχίσει την μάχη με την Αρχή για τις υπόλοιπες πτυχές της καταδικαστικής απόφασής της στο Conseil d’Etat.

Ανάλογες αποφάσεις εκκρεμούν σε Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία.