Η συμφωνία στο Κυπριακό και η εφαρμογή της δεν είναι δουλειά των ξένων, αλλά των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, τονίζει ο νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο μετριοπαθής ακαδημαϊκός και τεχνοκράτης που διαδέχτηκε τον Οσμάν Ερτούγ, στενό συνεργάτη του Ντερβίς Ερογλου, συμμετείχε και παλιότερα (επί Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα) χαίρει εκτίμησης τόσο από την αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο, όσο και από αξιωματούχους της Κομισιόν.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις σχετικά με το ότι αρχίζει αύριο μια σοβαρή διαδικασία διαπραγματεύσεων και έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι διεθνείς παράγοντες», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, στην οποία όμως τονίζει ότι το Κυπριακό «δεν θα το λύσουν οι ξένοι».

«Εμείς δεν θέλουμε να καθοδηγούμαστε από κανέναν, είπαμε ότι θα δουλέψουμε στη δική μας πορεία, είπαμε ότι είναι εύκολο να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού και να κατηγορείς άλλους, είπαμε ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι, είπαμε ότι θα συνεχίσουμε και συνεχίζουμε», αναφέρει.

Εξάλλου, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι οι ετοιμασίες γι’ αύριο (σσ: Τρίτη) ολοκληρώθηκαν.

«Δεν εύχομαι αύριο μόνο μια αρχική διαδικασία που θα φέρει ένα αποτέλεσμα, την ίδια ώρα υπόσχομαι ότι θα εργαστώ γι’ αυτό», καταλήγει.

Ερογλου: «Να τελειώσουμε σε τρεις μήνες»

Εν τω μεταξύ, «να τελειώσουμε σε τρεις μήνες» κάλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, και ζητά να μην χαθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.

«Αν και ο κ. Αναστασιάδης καθίσει στο τραπέζι με καλή πρόθεση, όπως εμείς, και με βούληση για τη λύση, μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε. «Λόγω της επιμονής του για κοινό ανακοινωθέν , χάσαμε πέντε μήνες» είπε ακόμα σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.

Ο κ. Ερογλου χαρακτήρισε το θέμα των εγγυήσεων ως «κόκκινη γραμμή για τους Τουρκοκυπρίους», και τόνισε ότι όλα τα κόμματα στη Τουρκοκυπριακή Βουλή στηρίζουν την λύση . Ο κ. Έρογλου διόρισε ως διαπραγματευτή τον πρώην Ειδικό εκπρόσωπο κ. Κουντρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με τους προηγούμενους ηγέτες, Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχο μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα», λέει Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Ερογλου, είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ τον ευχαρίστησαν για την έναρξη της διαδικασίας.

«Μας είπε «Σας συγχαίρουμε για τη συμπεριφορά σας» ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς».

«Οι ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό κράτος, είναι φυσικό να ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες στην Κύπρο», είπε ακόμα ο κ Έρογλου και τόνισε ότι « Η λύση θα οδηγήσει σε σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».