Ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος απολογείται για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει σχετικά με τα δάνεια του ΤΤ. 

Προσερχόμενος ο κ. Φιλιππίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Αν χάσω, τότε οι εισαγγελείς θα εκδίδουν τα δάνεια».

Με ένα ογκώδες υπόμνημα που έθεσε υπόψη του ανακριτή κατά της διαφθοράς, ο κ. Φιλιππίδης θα επιχειρήσει να αποδομήσει το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αλλά και να πείσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ώστε να μην κριθεί προφυλακιστέος.

Ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που βρίσκεται ενώπιον των δικαστικών αρχών από την περασμένη Τετάρτη, είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν επί διοίκησης του σε επιχειρηματίες.

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, που διενήργησε την έρευνα για το ΤΤ, στο πρώτο πόρισμα που υπέβαλε για την υπόθεση, που αφορούσε τις τρεις πρώτες περιπτώσεις δανείων, έκανε εκτενή αναφορά στον απολογούμενο σήμερα επικεφαλής της Τράπεζας αποδίδοντάς του κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση: 

«Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Αγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (ΤΤ) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».

Ο κ. Φιλιππίδης (στην απολογία του θα παρίσταται η κ. Παπανδρέου), κρίθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς ύποπτος φυγής και για το λόγο αυτό εκδόθηκε από την αρχή σε βάρος του, όπως και σε βάρος των επιχειρηματιών ένταλμα σύλληψης για τις πρώτες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων, ενώ ακολούθησε και δεύτερο ένταλμα για την περίπτωση των δανείων προς επιχειρήσεις του επιχειρηματία Π.Ευσταθίου.

Όπως ανέφερε στο πόρισμα της η κ. Παπανδρέου, θεωρεί τον κατηγορούμενο «ύποπτο φυγής λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει και λόγω των διασυνδέσεών του» αλλά και ύποπτο «να συσκοτίσει ή να επιβραδύνει τις έρευνες». 

Στο πόρισμά της τονίζει χαρακτηριστικά: «Εν όψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή».

Ο Αγγελος Φιλιππίδης, τόσο με δηλώσεις του σε ΜΜΕ όσο και διά των συνηγόρων του, υποστηρίζει ότι το ΤΤ τήρησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για επίμαχα δάνεια και τονίζει ότι την περίοδο που χορηγήθηκαν δεν υπήρχε ζήτημα αξιοπιστίας των επιχειρηματιών προβάλοντας ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. 

Υποστηρίζει, επίσης, ότι δεν σκόπευε να αποφύγει τη δικαιοσύνη και προς επίρρωση της θέσης του ισχυρίζεται πως ήρθε αμέσως οικειοθελώς στην Ελλάδα αμέσως μόλις αφέθηκε ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές, ενώπιον των οποίων βρέθηκε όταν συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη πριν ένα μήνα σε εκτέλεση του πρώτου εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση των δανείων του ΤΤ έχουν απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης μέχρι στιγμής δέκα από τους πλέον των 30 κατηγορουμένους και έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, κάποιοι δε με την επιβολή χρηματικών εγγυήσεων με την πιο υψηλή αυτή που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ύψους 5 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας έχει ζητήσει να μειωθεί το ποσό της εγγυοδοσίας του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από