Τη σύλληψη τεσσάρων ανδρών τουρκικής υπηκοότητας και κουρδικής καταγωγής και την εύρεση μεγάλου οπλοστασίου είχε ως αποτέλεσμα ημεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, από το πρωί της Δευτέρας,σε διαμέρισμα-γιάφκα, στην οδό Γενναδίου, του Γκύζη.

Σε βάρος ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για δολοφονία στην Τουρκία.

Οι αστυνομικές αρχές -σε συνεργασία και με τους τούρκους συναδέλφους τους- εκτιμούν ότι οι συλληφθέντες και ο οπλισμός ανήκουν στον επιχειρησιακό βραχίονα της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο).

Η εξτρεμιστική τουρκική (φιλοκουρδική) οργάνωση DHKP-C ξεκίνησε την δράση της το 1978 και ανέλαβε την ευθύνη για μεγάλο αριθμό δολοφονιών νυν και απόστρατων αξιωματικών των αρχών ασφαλείας και του στρατού της Τουρκίας.

Από το 2001 ξεκίνησε τις αιματηρές επιθέσεις με καμικάζι αυτοκτονίας σε κυβερνητικά κτίρια. Η οργάνωση φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα την 1 Φεβρουαρίου του 2013 που στοίχισε τη ζωή σε έναν Τούρκο φρουρό και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Καταζητούμενα μέλη της οργάνωσης μαζί με τον βαρύ οπλισμό τους (και δύο έλληνες που διευκόλυναν τις μετακινήσεις τους με σκάφος) είχαν πέσει στα χέρια των ελληνικών αρχών την 1η Αυγούστου του 2013 στη Χίο.

Στη γιάφκα του Γκύζη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, βρέθηκαν: ένα Καλάσνικοφ, τρεις γεμιστήρες, ένα πιστόλι 7,65 χιλ. ένα πιστόλι Browning 7,65 χιλ., ένα πιστόλι CZ, ένας σιγαστήρας, δύουποπολυβόλα, ένα Scorpionκαι ένα MiniUzi9mmPARA, πλήθος σφαιρών διαφόρων διαμετρημάτων, ζελατοδυναμίτιδα βάρους 6 κιλών και 350 γραμμαρίωνσε μασούρια και συσκευασίες, δύο πλήρεις χειροβομβίδες F1, 26 ηλεκτρονικοί και19 κοινοί πυροκροτητές και οκτώ μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι,τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χάρτες της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης και της Τουρκίας, μπερεδάκια με το έμβλημα της DHKP-C και φωτογραφικό υλικό της οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο είχε συλληφθεί μια 44χρονη, τουρκικής καταγωγής, στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατική δράση στη χώρα της και εκκρεμούσε σε βάρος της ένταλμα των τουρκικών αρχών ασφαλείας.