Τον Μάριο Μόντι ήθελε να βάλει στη θέση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έξι μήνες προτού ο τελευταίος παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, τον Νοέμβριο του 2011, ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του βρετανού δημοσιογράφου Αλαν Φρίντμαν, ο οποίος εργάζεται στην Ιταλία.

«Είχαν γίνει επαφές προς αυτή την κατεύθυνση», παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Μόντι σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον Φρίντμαν.

Ο Μπερλουσκόνι είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση στις 12 Νοεμβρίου 2011 και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναθέσει αμέσως εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Μόντι.

«Πρόκειται για μια επιπλέον απόδειξη του γεγονότος ότι ο Μπερλουσκόνι αντικαταστάθηκε υποχρεωτικά και προσχεδιασμένα, επειδή είχε αντιταχθεί στις πολιτικές λιτότητες που επέβαλε η Γερμανία», σχολιάζει ο τηλεοπτικός όμιλος Μέντιασετ, που ανήκει στον ίδιο τον ηγέτη της ιταλικής δεξιάς.

Η αποκάλυψη του Φρίντμαν μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην ιταλική πολιτική πραγματικότητα, τονίζουν σχολιαστές.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια στη Βουλή και στη Γερουσία σε επίσημη ανακοίνωσή τους υπογράμμισαν ότι «γεννιούνται σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς εννοεί ο Ναπολιτάνο (ασκεί) το ύψιστο καθήκον του προέδρου της Δημοκρατίας».

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ήδη ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία παραπομπής του προέδρου της Δημοκρατίας σε δίκη για καταστρατήγηση του Συντάγματος. Κύκλοι του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια διεμήνυσαν ότι «μπορεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να εξετάσουν πιο ρεαλιστικά το ενδεχόμενο» της παραπομπής του Ναπολιτάνο σε δίκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από