«Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην 45λεπτη συνάντησή του με τον ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στη Ρώμη.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και διήρκεσε πέραν της προγραμματισμένης διάρκειας. «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι μια ευκαιρία για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Οταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτούμε συνολικά και για την Ελλάδα και συνολικά για τον ευρωπαϊκό Νότο και θα ήθελα τη στήριξή σας σε αυτή τη διαπραγμάτευση».

Ο ιταλός Πρωθυπουργός, κατ’ ουσίαν συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «η οικονομική ανάπτυξη, όταν δεν περνάει στην κοινωνία και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας είναι ανώφελη και ενισχύει τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε και το θέμα της μετανάστευσης και των προβλημάτων που δημιουργεί το Δουβλίνο ΙΙ. «Εχουμε παρόμοια προβλήματα», επισήμανε, «εσείς είχατε τη Λαμπεντούζα, εμείς το Φαρμακονήσι».

Ο ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι συμφωνεί. «Εχουμε κοινό πρόβλημα και η Ευρώπη καθυστερεί να βρει λύση», επισήμανε.

Στην αρχή της συνάντησης ο κ. Λέτα ξενάγησε τον κ. Τσίπρα στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο. «Πήρα το πρώτο αεροπλάνο από τη Μόσχα για να είμαι συνεπής στο ραντεβού», του είπε χαμογελώντας κατά την υποδοχή ενώ χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα» την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Ψηφοδελτίου Τσίπρα». «Διάβασα σήμερα τον Τύπο και βλέπω ότι έχεις γίνει σταρ», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

Στη συνάντηση με τον ιταλό Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα συνόδευσε ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο πρόεδρος του ΔΣ της Αυγής και του «Κόκκινο» Β. Μουλόπουλος.

Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Η αλλαγή της Ευρώπης εξαρτάται από πολιτική απόφαση, το κύριο θέμα είναι η αλλαγή διαδικασιών στη φάση της λήψης αποφάσεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν προβλέπεται πουθενά ότι η τρόικα μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας, δεν αποφασίσθηκε και δεν νομιμοποιήθηκε ποτέ», είπε.

Την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει τον ηγέτη του κόμματος της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας κ. Νίκι Βέντολα και τον κ. Νικόλα Τζινγκαρέτι, Πρόεδρο της περιφέρειας του Λάτσιο, η οποία έχει πρωτεύουσα τη Ρώμη.

Η ομιλία Τσίπρα στο θέατρο Βάλλε την Παρασκευή

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στη Ρώμη την Παρασκευή στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν και της παρουσίασης του «Ψηφοδελτίου Τσίπρα» το οποίο υποστηρίζουν διανοούμενοι της ιταλικής Αριστεράς έπειτα από πρωτοβουλία της δημοσιογράφου και φιλοσόφου Μπάρμπαρα Σπινέλι και έχει ήδη συγκεντρώσει 19.000 υπογραφές.

«Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του στο Θέατρο Βάλλε, αρχιτεκτονικό αριστούργημα του δεκάτου ογδόου αιώνα, το οποίο τελεί υπό κατάληψη και αυτοδιαχείριση και έχει ταυτισθεί με την πολιτιστική επανάσταση της αριστεράς της Αιώνιας Πόλης», επισήμανε σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Ιl Fatto Quotidiano αναφερόμενη στην ωριαία ομιλία του κ. Τσίπρα στο ιστορικό θέατρο που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής.

«Το ψηφοδέλτιό μας φιλοδοξούμε να γίνει το success story της Ευρώπης των λαών, της Ευρώπης της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους» δε θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη», διότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος του ελληνικού λαού στην εξουσία θα φέρει μια ευρύτερη αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και, γι’ αυτό, θα είναι εν τέλει νίκη και για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη, προνομιακό πεδίο της Αριστεράς»

«Στην πραγματικότητα, έχουμε στόχο να διαπραγματευτούμε για την ανάπτυξη και τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη», συνέχισε στην ίδια ομιλία, «για να μπει τέλος στον Καισαρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως θα έλεγε ο Γκράμσι. Στον αυταρχισμό ως εργαλείο διαχείρισης της κρίσης. Αυτόν πληρώνουμε όλοι μας.». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη: «Η Ευρώπη είναι το πεδίο του αγώνα για τους συσχετισμούς της εξουσίας. Η Ευρώπη είναι το πεδίο πάλη για την αλλαγή των ταξικών συσχετισμών. Άρα η Ευρώπη είναι το προνομιακό πεδίο της Αριστεράς.»

«Δεν αρκεί να λες μόνο «όχι», κύριε Γκρίλο»

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απασχόλησε τον ιταλικό Τύπο σε εκτενή ρεπορτάζ: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γεμίζει το θέατρο Βάλε με το σύνθημα »φτάνει με τις διαφορές». Ο 39χρονος Έλληνας ηγέτης κερδίζει σαφώς υποστηρικτές και έξω από τα σύνορα της χώρας του», επισήμανε η αριστερή εφημερίδα l’Unità, και πρόσθεσε: «Ο Τσίπρας έδωσε την ευχή του στην ιταλική λίστα που φέρει το όνομά του, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι πρόκειται για ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές που κατεβάζει ο ιταλικός λαός, για ψηφοδέλτιο της ιταλικής Aριστεράς και όχι για κάτι το ξένο». Παράλληλα, η εφημερίδα La Reppublica επικέντρωσε στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι πολύ σημαντικό και αξίζουν συγχαρητήρια στον Μπέπε Γκρίλο που κατάφερε να φτάσει σε αυτά τα ποσοστά, γιατί εξέφρασε την δυσαρέσκεια. Αλλά για να αλλάξεις την καθημερινότητα και την ζωή των ανθρώπων δεν αρκεί μόνον το όχι, πρέπει να έχει και εναλλακτική πρόταση».

«Δεν μπορείς να φέρεις την αλλαγή με φθαρμένα υλικά»

To βράδυ της Παρασκευής, μετά την ομιλία στο θέατρο Βάλλε, ο κ. Τσίπρας συμμετείχε, μαζί με την Μπάρμπαρα Σπινέλι, σε ημίωρη εκπομπή πολιτικής εμβάθυνσης του ιταλικού ιδιωτικού καναλιού La 7, κατά την οποία υπογράμμισε ότι «φυσικά, σε περίπτωση εκλογής του ως επικεφαλής, ακριβώς, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα απέσυρε αμέσως την συμμετοχή της Κομισιόν από την τρόικα, διότι οι αποφάσεις της είναι παράνομες και τίθενται εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού του Rai Uno, σε εκτενές ρεπορτάζ του ανέφερε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε, ουσιαστικά, στους ιταλούς το μήνυμα ότι δεν μπορείς να φέρεις την αλλαγή με φθαρμένα, παλιά υλικά».