Τη διαβεβαίωση ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες στις περικοπές των δικαστικών έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.

Από τα κόμματα παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βασίλης Γκίκας (ΠΑΣΟΚ), ο Σωτήρης Αυδελίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ).

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστικών που έγιναν ήταν «δυστυχώς από τις μεγαλύτερες, καθώς ξεπέρασαν το 45% και σε μερικές περιπτώσεις το 50%», όμως συμπλήρωσε, «μια από τις κυριότερες προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ελπίζω σύντομα θα τα καταφέρω».

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα ενισχυθούν με 115 δικαστές τα διοικητικά δικαστήρια, ενώ θα καλυφθεί μεγάλο κενό των οργανικών θέσεων (περίπου 1.050).

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και αυτό που είναι ήδη στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος ανέφερε ότι «καθίσταται σαφές, μέρα με τη μέρα ότι η κρίση της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας γίνεται και κρίση βασικών θεσμών του κράτους», ενώ επισήμανε ότι το ασταθές και ανολοκλήρωτο κοινωνικό κράτος και η φορολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την παγιωμένη αδυναμία διώξεως της φοροδιαφυγής, το έλλειμμα ευκαιριών, τον αποκλεισμό των νέων ανθρώπων να αναπτύξουν δραστηριότητες κλπ, δημιουργούν διαφορές οι οποίες οδηγούνται στα διοικητικά δικαστήρια.

Η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι «το επίπεδο πληροφόρησης για την καθημερινότητα της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της χώρας μας είναι δυστυχώς πολύ χαμηλό, αν όχι ανύπαρκτο και μάλλον δεν ενδιαφέρει κανένα, εκτός από τους ίδιους. Εμείς όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε περιορισμένα μέσα, καθόλου επιμόρφωση, ανεπαρκή κατάρτιση, υπερβολικό φόρτο εργασίας και ελλιπή οργάνωση».

Η ίδια χαρακτήρισε «σχεδόν κωμικό» το επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού των διοικητικών δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε και στα οργανικά κενά δικαστών που υπερβαίνουν τους 100 δικαστές και η αναλογία ενός γραμματέως για έξι δικαστές, προσέθεσε η πρόεδρος της Ενωσης.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια ανέρχονται στις 399.000 και εξ αυτών οι 98.000 είναι φορολογικές και τελωνειακές.

Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης, οι εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις ανέρχονται στις 11.500 και προσδιορίζονται για να συζητηθούν μετά από 2,5 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές προσδιορίζονται να δικαστούν μετά από πέντε χρόνια.