Το «Αλβιν», το πιο διάσημο βαθυσκάφος των ΗΠΑ, επιστρέφει στην ενεργό δράση γιορτάζοντας 50 χρόνια ανακαλύψεων και 4.600 καταδύσεις στα βάθη των ωκεανών του πλανήτη. Διασημότερη όλων βέβαια, η ανακάλυψη του ναυαγίου του «Τιτανικού», το 1996, αλλά πιο σημαντική από επιστημονικής πλευράς η στιγμή που ανακάλυψε για πρώτη φορά υδροθερμικές καμινάδες, τη δεκαετία του ’70. Επιπλέον, σε μία από τις πρώτες αποστολές του, το 1966, είχε βρει μία χαμένη βόμβα υδρογόνου στη Μεσόγειο.

Τα τελευταία τρία χρόνια, το «Αλβιν» είχε αποσυρθεί στη στεριά για μια σειρά από επιδιορθώσεις και αναβαθμίσεις. Μετά τις αναβαθμίσεις, το βαθυσκάφος έχει περισσότερα και μεγαλύτερα παράθυρα, καλύτερα φώτα και μπορεί να φτάσει πλέον σε βάθος 4.500 μέτρων, ενώ όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του θα φτάνει μέχρι τα 6.500 μέτρα. Το ωκεανογραφικό ινστιτούτο Γουντς Χόουλ έχει αναλάβει τη λειτουργία του «Αλβιν» για λογαριασμό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ενώ χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς από πολλά πανεπιστήμια και ινστιτούτα των ΗΠΑ.

Το βαθυσκάφος μπορεί να μεταφέρει έναν πιλότο και δύο επιστήμονες στις αποστολές στον βυθό, όπου παραμένει μέχρι οκτώ ώρες.

Τους επόμενους μήνες, το «Αλβιν» θα καταδυθεί τρεις φορές στον Κόλπο του Μεξικού για την επιστημονική αποτίμηση των αποτελεσμάτων που αφορούν τη διαρροή πετρελαίου από το «Deepwater Horizon», της επίδρασης της οξείδωσης των υδάτων στα κοράλλια, καθώς και τη μελέτη των σχισμών στον πυθμένα του κόλπου.

Στη συνέχεια, θα καταδυθεί σε υποβρύχια οροσειρά στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και στην τεκτονική πλάκα του Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα.