Ερωτήσεις

1.Σε ποια ηλικία γραφτήκατε πρώτη φορά σε κόμμα;

2.Ποιο είναι το πολιτικό σύνθημα που σας εκφράζει;

3.Ποιον έλληνα πολιτικό έχετε ως πρότυπο; Και ποιον ξένο;

4.Εχετε εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα; Πού;

5.Αν είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε αύριο ένα άρθρο του Συντάγματος, ποιο θα ήταν αυτό;

6.Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα σας, ποιο θα ήταν αυτό;

7.Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία;

Απαντήσεις

Ανδρέας Παπαμιμίκος, γραμματέας ΝΔ, ετών 35

1.Η πρώτη μου επαφή με την πολιτική ήταν όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο και ασχολήθηκα στο τέλος του πρώτου έτους με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η εγγραφή μου στη ΝΔ ήρθε αρκετά αργότερα.

2.Καλή και απαραίτητη είναι η επικοινωνία και τα συνθήματα. Αυτό που μετράει όμως είναι οι ιδέες, η δουλειά και το αποτέλεσμα.

3.Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την αποφασιστικότητά του και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ για τη στρατηγική του σκέψη. Ζητούμενο όμως δεν είναι να γεμίζεις το γραφείο σου με κορνίζες και αποφθέγματα, αλλά να εμπνέεσαι από τις ιδέες και τις προσωπικότητές τους.

4.Από το 2004. Εχω εργασθεί σε εταιρείες επικοινωνίας και πλέον, μετά το δεύτερο πτυχίο μου, είμαι σε δικηγορικό γραφείο.

5.Η γενιά μου έχει ταυτισθεί με το αίτημα για αλλαγή του άρθρου 16. Θα ξεκινούσα από αυτό λοιπόν, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα. Κατάργηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων με αναβάθμιση των γενικών διευθυντών, δημιουργία ειδικού τμήματος στο ΣτΕ που θα εκδικάζει άμεσα υποθέσεις μεγάλων επενδύσεων, τροποποιήσεις στη βουλευτική ασυλία και στον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών κ.ά.

6.Μισώ τη γραφειοκρατία και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε εδώ και 6 μήνες. Μικρότερες δομές, περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότερη λειτουργία είναι το ζητούμενο.

7.Το «Αόρατο Ρήγμα» του Αρίστου Δοξιάδη σχεδόν έχω τελειώσει. Προσεγγίζει μεταξύ άλλων πολύ ουσιαστικά το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που απαιτείται σήμερα.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, ετών 34

1.Μέχρι να μπω στο Πανεπιστήμιο δεν είχα επαφή με κομματικές νεολαίες. Ενιωθα όμως την ανάγκη να συμμετέχω ενεργά. Οι κινητοποιήσεις για τον Νόμο Αρσένη στα Πανεπιστήμια ήταν η πρώτη μου επαφή με τη Νεολαία του Συνασπισμού. Μικρή οργάνωση τότε ενός μικρού κόμματος, αλλά συμφωνούσα με τις θέσεις της και με γοήτευε η ελευθερία έκφρασης και η ανυπαρξία «κομματικής καταπίεσης». Στα 19 μου έγινα μέλος.

2.«Τα συλλογικά προβλήματα απαιτούν συλλογικές λύσεις». Νομίζω ότι συμπυκνώνει την πεμπτουσία της ενασχόλησης με την πολιτική. Δεν μπορείς να περιμένεις λύσεις στα προβλήματά σου αναθέτοντας απλώς και μόνο την ευθύνη σε έναν πεφωτισμένο ηγέτη. Τα κινήματα πόλης και οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών αποτελούν την καλύτερη εφαρμογή αυτού του συνθήματος.

3.Ο Μανώλης Γλέζος νομίζω είναι θα πρέπει να είναι ένα πρότυπο για όλους μας, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων. Από ξένους, ένα πρότυπο είναι σίγουρα ο δήμαρχος της ισπανικής πόλης Μαριναλέντα, ο οποίος μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες εφάρμοσε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για να εκμηδενίσει κυριολεκτικά την ανεργία στην περιοχή του!

4.Στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο δούλευα σε ένα λογιστικό γραφείο στην Πατησίων. Στη Νέα Υόρκη όταν έκανα μεταπτυχιακό δούλευα ως βοηθός καθηγητή και δίδασκα στο προπτυχιακό, ενώ τα Σαββατοκύριακα δούλευα σερβιτόρος στην Αστόρια. Στην Ελλάδα όταν γύρισα συμμετείχα στη συγγραφή οικονομικών μελετών για εταιρείες και ινστιτούτα και έκανα μεταφράσεις οικονομικών κειμένων.

5.Σίγουρα για αρχή το περίφημο άρθρο 85 Περί Ευθύνης Υπουργών, που τόσο άσχημα κάθεται στον λαιμό της κοινωνίας. Ομως δεν θα χαριζόμουν ούτε στο άρθρο 107 Περί Απαλλαγής των Εφοπλιστών από τη Φορολόγηση. Με ενοχλεί να πληρώνουμε χαράτσια, εισφορές αλληλεγγύης και τέλη επιτηδεύματος και οι πιο πλούσιοι Ελληνες να απαλλάσσονται.

6.Δεν θα άλλαζα με τίποτα την εσωκομματική δημοκρατία και ας δίνουμε την εικόνα του μπάχαλου μερικές φορές! Η δημοκρατία παιδεύει, αλλά και εκπαιδεύει. Θα ήθελα όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα στην κρίση έχουν έρθει τα πάνω-κάτω και να τρέξουμε εμείς έξω στον κόσμο που έχει ανάγκη και να μην το περιμένουμε απλώς.

7.Το «Expo 58» του Τζόναθαν Κόου μέσα στα Χριστούγεννα. Από τους αγαπημένους μου συγγραφείς!

Νίκος Ανδρουλάκης,γραμματέας ΠαΣοΚ, ετών 35

1. Στα 21.

2. ΑΛΛΑΓΗ. Ο τόπος χρειάζεται μεγάλες αλλαγές ξεκινώντας μέσα από ένα σχέδιο λύσεων (όπως π.χ. η φορολογική μεταρρύθμιση) που να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

3. Επειδή οι εν ζωή πολιτικοί κρίνονται ακόμη, από αυτούς που έχουν φύγει, πιστεύω ότι είναι μεγάλη προσωπικότητα ο Ανδρέας Παπανδρέου, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, γιατί ανέτρεψε τη μετεμφυλιακή πολιτική παθογένεια δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους τους Eλληνες. Από τους ξένους, με γοητεύει ο Αντόνιο Γκράμσι ως πολιτικός και φιλόσοφος για την αιχμηρή πρακτική σκέψη του και για το μεγαλείο της ψυχής του.

4. Eχω εργαστεί στον κατασκευαστικό κλάδο ως πολιτικός μηχανικός, ως διδάσκων στα ΑΤΕΙ και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τον τουρισμό.

5. Θεωρώ πως το ζήτημα που πρέπει άμεσα να τεθεί στον δημόσιο διάλογο και να περιληφθεί με τις κατάλληλες διατυπώσεις στην επόμενη αναθεώρηση είναι η σταθερότητα και η συνέχεια του κράτους. Να υπάρχει, δηλαδή, σταθερή δημόσια διοίκηση. Να είναι σταθεροί με συγκεκριμένη θητεία, για παράδειγμα, οι πρόεδροι οργανισμών, οι γενικοί γραμματείς κλπ. Δεν είναι δυνατόν η εκάστοτε κυβέρνηση ή ο εκάστοτε υπουργός να διαχειρίζεται το κράτος ως λάφυρο και να διορίζει ανθρώπους σε καίριες θέσεις κατά βούληση χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες. Η σταθερότητα και η συνέχεια είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η πελατειακή λογική που υπονομεύει ακόμα και σήμερα το δημόσιο συμφέρον.

6. Να αποκτήσουμε περισσότερο σεβασμό στη θεσμική και συλλογική λειτουργία του, μακριά από τις φεουδαρχικές αντιλήψεις προσώπων οι οποίες καταδικάστηκαν και από τον ελληνικό λαό.

7. «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία, Κίνα» του Νίκου Καζαντζάκη.

Ανδρέας Παπαδόπουλος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, ετών 37

1.24 ετών, το 2001 στον Συνασπισμό.

2.«Ηρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα».

3.Τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη από Ελληνες. Από ξένους, τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ και τον Βίλι Μπραντ.

4.Από το 2004 έως το 2010 στην εφημερίδα «Αυγή» ως πολιτικός συντάκτης.

5.Τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών.

6.Περισσότερο θα ήθελα να αλλάξω τη νοοτροπία. Να μη σκεφτόμαστε με όρους και λογικές προηγούμενων δεκαετιών.

7.Το «Αόρατο Ρήγμα», του Αρίστου Δοξιάδη από τις εκδόσεις Ικαρος.