Να εκτονώσει τις έντονες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος εξαιτίας της υποψηφιότητας του Θόδωρου Καρυπίδη, η οποία εγκρίθηκε «πακέτο» με τις υπόλοιπες δώδεκα, από την Κεντρική Επιτροπή, επιχειρεί τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσύροντας άρον άρον τη στήριξή της από το πρόσωπό του.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Καρυπίδης εξέδωσε χθες το βράδυ ανακοίνωση με την οποία επιμένει στην υποψηφιότητά του, ενώ νωρίτερα το περιφερειακό όργανο του κόμματος που συνεδρίασε στην Κοζάνη υπό τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, σε άτυπη ψηφοφορία, με αποτέλεσμα 9 ψήφους υπέρ και 3 κατά, εκδήλωσε τη στήριξη στο πρόσωπό του!

Ο κ. Βίτσας αρνήθηκε σε δηλώσεις του να επιβεβαιώσει τα της ψηφοφορίας και αρκέστηκε να πει ότι το ζήτημα «υπερβαίνει τη Δυτική Μακεδονία», υπονοώντας ότι σε κάθε περίπτωση η κεντρική απόφαση να αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη στην υποψηφιότητα Καρυπίδη θεωρείται ειλημμένη και ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Ερωτηματικά ωστόσο υπάρχουν αν θα συνεδριάσει τελικά η Γραμματεία του κόμματος, κάτι που αναβλήθηκε δύο φορές μέχρι τώρα, αφού –όπως ανακοινώθηκε –η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία, είναι για τις 12.30 σήμερα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης είχε «αδειάσει» από νωρίς χθες το πρωί τον αντιμνημονιακό υποψήφιο της Δυτικής Μακεδονίας λέγοντας (Σκάι) πως «αν αντιληφθούμε ότι τις απόψεις οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις εννοεί ο κ. Καρυπίδης, όχι μόνο συνεργαζόμενος δεν μπορεί να είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περάσει».

Ακόμα και σε αυτό το θέμα (της αποπομπής), πάντως, υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς άλλα στελέχη του κόμματος επισημαίνουν πως η υποψηφιότητα Καρυπίδη δεν είναι δυνατόν να αποσυρθεί «μέσα από διαρροές» και χωρίς τη συνεδρίαση των οργάνων. Οι βολές κατευθύνονται ιδιαίτερα προς την πλευρά του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος μαζί με τον υπεύθυνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κώστα Πουλάκη είχαν την τελική ευθύνη για τις εισηγήσεις από πλευράς πλειοψηφίας.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Σημειώνεται ότι για τους χειρισμούς Βίτσα υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις τόσο στην Κεντρική Επιτροπή (συνεδρίασε την Κυριακή) όσο και μετά τη λήξη αυτής. Η κορυφαία αντίδραση στην Κεντρική Επιτροπή ήρθε από το μέλος της Αλκη Ρήγο, ο οποίος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεσή της λέγοντας πως «μάθαμε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σήμερα το πρωί από την «Αυγή» τις αποφάσεις που θα πάρουμε και μάλιστα «με μεγάλη πλειοψηφία»».

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΚΕ είχαν ήδη καταθέσει επίσης τις εντονότατες αντιδράσεις τους για την πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν «πακέτο» για τους 13 περιφερειάρχες και όχι έναν έναν. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές από την Αριστερή Πλατφόρμα και από κομμάτια της πλειοψηφίας για τους Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρο Καρυπίδη.

Αντιδράσεις για τους χειρισμούς που έφεραν τους δύο παραπάνω υποψηφίους στη βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση υπήρξαν όμως και από την πλευρά των Ενεργών Πολιτών του Μανώλη Γλέζου.

«Αυτή η ισοπεδωτική άποψη που καλλιεργείται από ορισμένους φίλους και συντρόφους, αλλά και από ορισμένα ΜΜΕ, ότι η μη αποδοχή της ψηφοφορίας «πακέτο», και μάλιστα η εκβιαστική ψηφοφορία ορισμένων υποψηφίων, οφείλεται στην άρνηση του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις ευρύτερης αποδοχής, δεν έχει μέσα της στοιχεία μόνο μικροπολιτικής σκοπιμότητας, αλλά δημιουργεί ερωτηματικά για το πού το πάμε» σημειώνεται σε ανάρτηση με ψευδώνυμο στο σάιτ των Ενεργών Πολιτών.

Την ώρα που το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βράζει με αφορμή τις υποψηφιότητες Βουδούρη – Καρυπίδη, η ηγετική ομάδα αναζητούσε χθες οδό διαφυγής από το πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας. Δ. Βίτσας και Κ. Πουλάκης είχαν σύσκεψη με τις τοπικές οργανώσεις στην περιοχή, ενώ επιχειρήθηκε να υπάρξει απεμπλοκή μέσω εθελοντικής δήλωσης του κ. Καρυπίδη ότι αποσύρεται.

Πονοκέφαλο δημιουργεί και η επόμενη ημέρα καθώς τώρα αναζητείται νέος υποψήφιος με πρώτη επιλογή τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Ενώ, από την άλλη, ο πονοκέφαλος μεγαλώνει μπροστά στο ενδεχόμενο να κατέλθει ο Θ. Καρυπίδης ως ανεξάρτητος, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.