Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να παραπέμψει καταγγελία κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων «δίχως όριο» που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, (Outright Monetary Transactions) που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά την κορύφωση της κρίσης κρατικού χρέους αποδίδεται η μετέπειτα σταθεροποίηση του ευρώ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι βλέπει «σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι (το πρόγραμμα) υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτό διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (τους)».

Ωστόσο, το δικαστήριο επίσης σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ότι «εκτιμά πωςείναι επίσης δυνατόν, εάν η απόφαση για το ΟΜΤ ερμηνευόταν περιοριστικά», θα μπορούσε να είναι σύννομη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα του μονίμου μηχανισμού διάσωσης, δηλαδή, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στις 18 Μαρτίου.