Στα χαρακώματα παραμένουν οι αγρότες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αλλά με δύο εντελώς διαφορετικές γραμμές.

Τη μία που χαρακτηρίζει θετικά τα μέτρα με το σκεπτικό «να τα δούμε» και εκφράζεται κυρίως από τους αγρότες της Μακεδονίας και την άλλη που εκφράζεται από τον Βαγγέλη Μπούτα, επικεφαλής των συγκεντρωμένων στο μπλόκο της Νίκαιας και υποψήφιο περιφερειάρχη του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, που μιλά για «τερτίπια, κοροϊδία και στάχτη στα μάτια».

«Χαιρόμαστε που παίξαμε καταλυτικό ρόλο ώστε τα αιτήματα των αγροτών να ακουστούν στην κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει πράξη μια σημαντική διαρθρωτική τομή σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των εσόδων και εξόδων των γεωργών. Ηταν μεγάλο αίτημα όλων και γίνεται πλέον με έναν αποτελεσματικό αλλά πολύ απλουστευτικό τρόπο που δεν δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.

Πιο διαλλακτικοί οι Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι με επικεφαλής τον Θεόδωρο Παπακωσταντίνου και με περίπου 10 μπλόκα σε Μακεδονία, Πελοπόννησο και Κρήτη, εμφανίζονται «μάλλον ικανοποιημένοι» για το κυβερνητικό πακέτο που, όπως λένε, «δείχνει ότι οι διεκδικήσεις τους έπιασαν τόπο».

«Μέσα σε λίγες παραγράφους δεν μπορεί να εξηγηθεί το πώς ακριβώς θα φορολογηθούν οι αγρότες. Υπάρχουν ασάφειες. Αρα, για την ώρα παραμένουμε στα μπλόκα μέχρι να μας δοθούν διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς θα εφαρμοσθούν τα μέτρα, ενώ για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Κορασίδη. Σίγουρα πάντως οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση γύρω από την τήρηση των λογιστικών βιβλίων αποτελούν επιτυχία των διεκδικήσεών μας. Σήμερα συγκαλούμε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα για να πάρουμε τις αποφάσεις μας» λέει στα ΝΕΑ ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εξαίρεση μέχρι… 40.000 ευρώ τζίρο. Σε εντελώς άλλο… μήκος κύματος ο Βαγγέλης Μπούτας, επικεφαλής των Θεσσαλών στο μπλόκο της Νίκαιας. «Στάχτη στα μάτια επιχειρεί να μας ρίξει η κυβέρνηση για να σπάσει τα μπλόκα. Δεν δεχόμαστε άλλες κοροϊδίες, παραμένουμε στον αγώνα και ενισχύουμε τις δυνάμεις μας με νέες» τονίζει και περιγράφει στα «ΝΕΑ» το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

«Οχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων σε όσους αγρότες έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα για αγρότες ύψους 20.000 ευρώ, που επίσης θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη μειωθούν οι ενισχύσεις των αγροτών εξαιτίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Να καταργηθούν τα χαράτσια στον ΟΓΑ, να θεσμοθετηθεί φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, να μειωθούν 50% τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους αγρότες, να μειωθούν οι τιμές στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα κ.λπ.

«Εμείς εδώ δεν ήρθαμε για το δεκαχίλιαρο ή για το δεκαπενταχίλιαρο. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ίδια με τα προηγούμενα. Μένουμε στα μπλόκα, έρχονται και άλλα τρακτέρ, διοργανώνουμε συλλαλητήριο το Σάββατο, ενώ έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα» αναφέρει ο κ. Μπούτας.

«Δεν τα απορρίπτουμε πριν τα δούμε αναλυτικά» δηλώνει για τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τις βελτιώσεις στα βιβλία εσόδων – εξόδων ο Θεόδωρος Παπακωσταντίνου, προέδρος της Πρωτοβουλίας των Αγροτών

«Μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια, τα μέτρα είναι σχεδόν τα ίδια με τα προηγούμενα» απαντά ο Βαγγέλης Μπούτας, για λογαριασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, και μιλά για ενίσχυση των μπλόκων