Δύο στους τρεις αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν στοιχεία (τιμολόγια) από τις αρχές του έτους για τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκτός του νέου συστήματος εκτιμάται πως θα παραμείνουν περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι με χαμηλά αγροτικά εισοδήματα, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις:
- Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων - εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.
- Ολοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).
- Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
- Ολοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά τα έξοδα γίνεται ετήσια.
- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).
- Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μία φορά τον χρόνο.
- Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από