Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα μέτρα φορολόγησης, όπως στον φόρο υπεραξίας ακίνητης περιουσίας, άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθούν η δημοσιονομική επιτυχία και η φορολογική συμμόρφωση.

Αφορμή ήταν σχετική επίκαιρη ερώτηση, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ανέφερε:

«Στηρίζουμε κάθε μέτρο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όμως, ορισμένα μέτρα ξεπερνούν τη φορολογική δυνατότητα ορισμένων στρωμάτων και δεν οδηγούν πουθενά». Ο κ. Κακλαμάνης έφερε ως παράδειγμα, τον φόρο υπεραξίας ακίνητης περιουσίας που, όπως είπε, «είναι άδικος, αλλά και τεχνικώς αδύνατον να εφαρμοστεί» καθώς και «την επιβολή απαράδεκτων υπέρογκων προστίμων στα τέλη κυκλοφορίας».

«Αυτές είναι και προτάσεις φορέων αλλά και ειδικών, υπάρχει μια συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα φορολογήσουμε. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσει η εφαρμογή δίκαιου φόρου» απάντησε ο κ. Μαυραγάνης, συμφωνώντας με την επισήμανση του κ. Κακλαμάνη ότι πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή φορών, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

«Η κυβέρνηση με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών προσπαθεί όντως να κλείσει τρύπες, να εμποδίσει την επέκταση της φοροδιαφυγής και να μειώσει τους φόρους, ώστε να μην επιβαρύνεται δυσβάστακτα ο ελληνικός λαός, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να έχουμε καλύτερη κατανομή φόρων. Η επιτυχία στα δημοσιονομικά και η φορολογική συμμόρφωση μας βοηθά σε αυτό» υπογράμμισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχουν πρακτικά θέματα και αυτά ακούγονται και από τους φορείς και από την κοινωνία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι σύντομα να αντιμετωπίσει τις τεχνικές δυσκολίες και τις περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα, ώστε συντομότατα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς να φορολογείται κάποιος για το πραγματικό όφελος που έχει από ένα ακίνητο και να μην υπάρχει αντίδραση».

«Η αγορά έχει «παγώσει» τελείως από την επιβάρυνση του φόρου υπεραξίας» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη συνάντηση που θα έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το οικονομικό επιτελείο θα αντιμετωπιστούν οι υπερβολές και θα βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Κακλαμάνη για τη λήψη μέτρων απέναντι σε εκείνους που έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό, σημείωσε ότι «χρειάζεται προσοχή». Όπως εξήγησε, «αν υπολογίσεις μόνο τη συναλλαγή, υπάρχει περίπτωση να φορολογήσεις κάποιον άδικα, καθώς μπορεί να έχει υποστεί ζημιά και εσύ να τον καλείς παράλληλα να πληρώσει και γι αυτήν».