Ο θάνατος του γνωστού ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν που βρέθηκε με καρφωμένη στο μπράτσο τη βελόνα και γύρω του τουλάχιστον 50 σακουλάκια με ηρωίνη, έφερε στο προσκήνιο τη μεγάλη αύξηση στη χρήση ηρωίνης που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ. Λίγο καιρό νωρίτερα, από ένα μείγμα ηρωίνης και αλκοόλ είχε χάσει τη ζωή του και ο πρωταγωνιστής της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Glee, Κόρι Μοντέιθ. Οπως φαίνεται, μετά τη μεγάλη έξαρση που είχε σημειωθεί τη δεκαετία του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, η χρήση της ηρωίνης γίνεται και πάλι της μόδας στις ΗΠΑ. Το φαινόμενο έχει πάρει «διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών, της DEA. Η ποσότητα ηρωίνης που έχει κατασχεθεί στα νοτιοανατολικά σύνορα των ΗΠΑ τετραπλασιάστηκε και έφθασε από τα 558,8 κιλά το 2008 στους δύο τόνους το 2012, γεγονός που μαρτυρά ότι «το λαθρεμπόριο βρίσκεται σε άνοδο», σύμφωνα με την DEA.

Οι κατασχέσεις ηρωίνης αυξήθηκαν μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά 67% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πέρυσι, η αστυνομία της Νέας Υόρκης κατέσχεσε 144 κιλά ηρωίνη, σχεδόν το 20% της ποσότητας που κατασχέθηκε σε όλη τη χώρα, με αξία που φθάνει τα 43 εκατ. δολάρια. Από το 2010 έως το 2012, έπειτα από αρκετά χρόνια μείωσης των ποσοστών, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης αυξήθηκαν στην πόλη της Νέας Υόρκης κατά 84%, φθάνοντας συνολικά τους 382.

Σακούλες με διαφορετικά ονόματα πάνω στα σακουλάκια ηρωίνης εντοπίζονται στις περισσότερες επιδρομές της αστυνομίας: «Λέιντι Γκάγκα», «Γκούτσι», «Ι-95» (το όνομα του μεγάλου αυτοκινητόδρομου της Ανατολικής Ακτής), «NFL» (λόγω του Σούπερ Μπόουλ) κ.ά. Τα ονόματα αυτά αντικατοπτρίζουν μια όλο και αυξανόμενη πελατεία νέων της μεσαίας τάξης που συχνά περνούν από τα χάπια στις σύριγγες: «Twilight», «MySpace». Τα ονόματα βέβαια δεν αποκαλύπτουν την ποιότητα ή την καθαρότητα της ηρωίνης, η οποία αναμειγνύεται με μαγειρική σόδα ή, σε κάποιες περιπτώσεις, με υπακτικά για μωρά. Πρόσφατα, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Πίτσμπουργκ από υπερβολική δόση ηρωίνης αναμεμειγμένης με φεντανίλ, ένα ισχυρό οπιούχο το οποίο συνήθως βρίσκεται σε επιθέματα για καρκινοπαθείς. Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ πιο επικίνδυνος και συναντάται όλο και συχνότερα στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Ωστόσο η αύξηση της χρήσης ηρωίνης εξαπλώνεται και περιφερειακά, όπως στο ειδυλλιακό Βερμόντ όπου τον περασμένο μήνα ο κυβερνήτης αφιέρωσε ολόκληρη ομιλία σε αυτό που αποκάλεσε «τεράστια κρίση ηρωίνης». Μακριά από το Κέντρο, βέβαια, αυξάνονται και οι τιμές. Ενα σακουλάκι ηρωίνη που κοστίζει 6 δολάρια στην Νέα Υόρκη, όπου υπάρχουν πολλά εργαστήρια επεξεργασίας της ουσίας, μπορεί κάποιος να το βρει στη Μασαχουσέτη 30 ή 40 δολάρια.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της χρήσης ηρωίνης και σε ακόμα έναν παράγοντα. Στο γεγονός ότι πλέον είναι πολύ πιο δύσκολο να αγοράσει κάποιος χάπια. «Παρατηρούμε μια στροφή στη μαύρη αγορά και στην ηρωίνη» λέει ο δρ Αντριου Κολόντνι, επικεφαλής ενός κέντρου αποτοξίνωσης στο Φίνιξ. «Και δεν είναι καθόλου εύκολο να βάλουμε το τζίνι του οπίου πίσω, στο λυχνάρι». Για τους αστυνομικούς, ο θάνατος του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν αποτελεί σκληρή υπενθύμιση των κινδύνων που προκαλεί η χρήση αυτής της πολύ εθιστικής ουσίας, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους τη δεκαετία του ’70 στις ΗΠΑ.