Σύγχυση στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής προκαλεί η… εφεδρική Χρυσή Αυγή. Η κίνηση της οργάνωσης να έχει έτοιμο κόμμα-κλώνο, με άλλο όνομα, προκειμένου να διεκδικήσει εκείνο τις χρυσαυγίτικες ψήφους στην περίπτωση αποκλεισμού της από τις εκλογές, έχει χωρίσει τους οπαδούς της στα δύο!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις σελίδες της Εθνικής Αυγής. Με κεφαλαία γράμματα στο προφίλ Εθνική Αυγή γινόταν χθες η γνωστοποίηση: «Προσοχή, συναγωνιστές, προσοχή, μην μπερδεύεστε και μη μαλώνετε. Η Εθνική Αυγή είναι ένα άλλο κόμμα που ιδρύθηκε από συναγωνιστές, μόνο σε περίπτωση που θα απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή ή θα αποκλειστεί από τις εκλογές. Ούτε είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή που υποτίθεται άλλαξε όνομα ούτε θα κατέβουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αν δεν κατέβει η Χρυσή Αυγή θα στηρίξουμε Εθνική Αυγή. Προσοχή και πάλι. Δεν μπορώ να ακούω στον δρόμο να μαλώνουν συναγωνιστές και οι μεν να λένε Χρυσή Αυγή και οι δε Εθνική Αυγή και να αλληλοβρίζονται ως προδότες. Αν είναι δυνατόν πια. Μην πέφτετε στην παγίδα. Προσοχή, συναγωνιστές». Για να μην μπερδεύονται οι χρυσαυγίτες, σε άλλες αναρτήσεις η κατάσταση περιγραφόταν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια: «Χρυσή Αυγή = Εθνική Αυγή».

Στο προφίλ του… εφεδρικού κόμματος στο facebook, μάλιστα, διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι η έδρα του, που στο καταστατικό το οποίο κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (και δεν έχει εγκριθεί ακόμη) είναι στη διεύθυνση Αλκιβιάδου 61, στην Ελευσίνα, έχει κιόλας αλλάξει: όπως αναφέρεται, μετακόμισε στη Χρυσή Αυγή και ειδικότερα στα γραφεία της οδού Δηλιγιάννη, στο Μεταξουργείο.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και οι 206 υπογραφές των «ιδρυτικών μελών» που συνοδεύουν το καταστατικό. Ρόλο… Κασιδιάρη, εκπροσώπου δηλαδή της οργάνωσης-κλώνου, έχει ο απόστρατος πυροσβέστης Σταύρος Κρίκος, που ήταν πολιτευτής στην Α’ Πειραιά με τη Χρυσή Αυγή. Γνωστοί χρυσαυγίτες βάζουν επίσης τις υπογραφές τους –όπως ο πολιτευτής Α’ Αθήνας Π. Καψάλης.