Την έντονη δυσαρέσκεια της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση του Απόστολου Τζιτζικώστα να ανακοινώσει, το μεσημέρι της Πέμπτης, την υποψηφιότητά του για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ είχε ζητήσει από τον νυν περιφερειάρχη να περιμένει, διότι το κόμμα δεν έχει καταλήξει ακόμη στα πρόσωπα τα οποία θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονταν ήταν η μεταπήδηση του κ. Τζιτζικώστα στον δήμο Θεσσαλονίκης, ως υποψηφίου στις προσεχείς εκλογές, και η υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, ο κ. Τζιτζικώστας έσπευσε να ανακοινώσει ότι κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος στην περιφέρεια, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στη ΝΔ.

Μάλιστα, στελέχη της Συγγρού άφηναν να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην λάβει στήριξη ο κ. Τζιτζικώστας.

Η ανακοίνωση

Ο νυν περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει ως επικεφαλής της παράταξης με τίτλο «Αλληλεγγύη: Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία».

«Στόχος είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που θα βγει από την κρίση. Εχουμε την εμπειρία, αποδείξαμε ότι έχουμε και την ικανότητα να το πετύχουμε. Καταθέτω σήμερα και επίσημα την υποψηφιότητά μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το συνδυασμό: Αλληλεγγύη: Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η Αλληλεγγύη είναι μία καθαρά αυτοδιοικητική πρόταση, η οποία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι η πρόταση για το μέλλον της Περιφέρειάς μας. Συνεχίζουμε δυναμικά και δημιουργικά. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Για να πετύχουμε όλα αυτά που αξίζουμε σας θέλουμε όλους κοντά μας» προσθέτει.

Για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, υπογραμμίζει: «Θέλουμε όχι απλώς να εδραιώσουμε, αλλά να ισχυροποιήσουμε την Περιφερειακή Διοίκηση και νοοτροπία. Να πετύχουμε την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές στην Κεντρική Μακεδονία. Να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ και να αξιοποιήσουμε τους πόρους για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της αγροτικής μας οικονομίας. Να αναθερμάνουμε την τοπική μας οικονομία, να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να δώσουμε προοπτική στην κοινωνία μας».

Αντιδράσεις

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε ύστερα από αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην παράταξη του Απ. Τζιτζικώστα, με βάση τις πληροφορίες ότι στη Ν.Δ. συζητείται η πρόταση να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΝΔ δεν θα αναμειχθεί στο ζήτημα, διότι δεν υιοθετεί τη λογική των χρισμάτων.

Παρέμβαση Ψωμιάδη

Στις εξελίξεις παρενέβη με γραπτή δήλωσή του και ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος επεσήμανε: «Μάγος δεν ήμουν, αλλά πριν από έναν χρόνο είχα προβλέψει τα σημερινά γεγονότα και είχα χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι. Δυστυχώς τότε με αγνόησαν.

» Σήμερα, ως Αρχηγός της παράταξης Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της παράταξης του 52,5% στις εκλογές του 2010, καλώ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και ομοψυχία, να συνεχίσουν ενωμένοι το έργο που ξεκινήσαμε μαζί, απερίσπαστοι απ’ όσα ακούγονται και γράφονται ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Πάνω απ’ όλα η πατρίδα μας, η κεντρική Μακεδονία, πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολιτών. Ολα τα άλλα εξυπηρετούν σκοπιμότητες».

Το κείμενο της υποψηφιότητας του Α. Τζιτζικώστα υπογράφουν οι παρακάτω Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

ΑΗΔΟΝΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΑΘΗΝΑ,

ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ,

ΒΕΡΓΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,

ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,

ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΤΣΑΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ,

ΘΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ,

ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ,

ΚΑΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,

ΚΑΝΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,

ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,

ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,

ΚΟΥΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,

ΜΑΚΡΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ-ΖΩΗ,

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ,

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ,

ΜΑΣΛΑΡΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,

ΜΗΤΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,

ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,

ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ,

ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,

ΝΟΥΣΗΚΥΡΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ,

ΠΑΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,

ΠΑΠΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΟΥ ΑΝΘΟΥΛΑ,

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ,

ΣΑΡΟΓΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΣΦΕΛΙΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,

ΤΕΡΖΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,

ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΤΖΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ,

ΤΖΗΡΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,

ΤΖΟΛΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ,

ΤΣΑΜΑΣΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΣΙΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ,

ΦΥΚΑ ΕΛΕΝΗ.