Το κείμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος για την έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό «ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει την Παρασκευή, στην Αθήνα, διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών, Βαγγέλη Βενιζέλο, επισήμανε ότι «υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων».

Επίσης, δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό μετά την επιστροφή του από την Αθήνα για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε ερώτηση αν το κείμενο είναι υπό διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Ό,τι είχαμε να πούμε, το έχουμε πει και αναμένουμε να απαντήσει η άλλη πλευρά».

Η απόφαση ανήκει στον πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, για να προσθέσει ότι, εάν αποφασίσει να προχωρήσει, τότε το κόμμα θα τον στηρίξει. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος και κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να διαπραγματευθεί στη βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού χωρίς παλινδρομήσεις και αντιφάσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως το συγκεκριμένο κείμενο για το κοινό ανακοινωθέν «είναι υποδεέστερο από τα συμφωνηθέντα Χριστόφια- Ταλάτ», αλλά προειδοποίησε πως, εάν δεν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, υπάρχει κίνδυνος διχοτόμησης.

Διαφωνία με την έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επικίνδυνες ασάφειες.

Μακράν των προσδοκιών είναι το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης. Φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις των Αμερικανών δεν βοήθησαν, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης και σημείωσε ότι «εάν ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί να συνεχίσει, θα πρέπει να λάβει υπόψη όλους τους κινδύνους».