Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και η δημιουργία των σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή. Το σήμα κινδύνου εξέπεμψε για άλλη μία φορά χθες ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του χώρου (ΕΔΣΝΑ) και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός (φωτογραφία), παραπέμποντας στις καθυστερήσεις καταβολής αποζημιώσεων για την απαλλοτρίωση έκτασης 1.000 στρεμμάτων που θα φιλοξενήσει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις.

Οπως τόνισε ο κ. Σγουρός, η αναγκαστική απαλλοτρίωση έγινε εδώ και έξι χρόνια από την τότε κρατική περιφέρεια –νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής –αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί τα χρήματα. «Τόσο η καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων όσο και οι εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τελούν υπό καθεστώς αμφισβήτησης εξαιτίας της μη οριστικής λύσης του προβλήματος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.

Σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, έχει οριστεί η τιμή μονάδας αποζημίωσης στα 140 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ προσδιορίστηκε με την ίδια απόφαση πως υπόχρεο για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είναι το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, δεν υπήρξε συμμόρφωση από την κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα τώρα οι Δήμοι Φυλής και Ασπροπύργου καθώς και άλλοι αναγνωρισμένοι ή φερόμενοι δικαιούχοι εκτάσεων να έχουν καταθέσει αγωγές κατά του Δημοσίου και του ΕΔΣΝΑ διεκδικώντας περισσότερα από 210 εκατομμύρια ευρώ.

«Το κράτος οφείλει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι τα πάντα, καθημερινή διαχείριση και σχεδιασμός, κινούνται στην κόψη του ξυραφιού» τόνισε ο κ. Σγουρός και υπογράμμισε: «Λάθη, αναβολές και προχειρότητες δεν συγχωρούνται. Δεν μπορεί κανείς να «παίζει» με το σήμερα και το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων των πέντε εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής».

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο περιφερειάρχης Αττικής θα ενημερώσει με νέα επιστολή του τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Στην επίμαχη έκταση των 1.000 στρεμμάτων στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής διενεργούνται ήδη σε τμήμα της εργασίες υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και σχεδιάζεται να λειτουργήσουν και οι νέες σύγχρονες υποδομές που θα επιτρέψουν την ταφή μόνο υπολειμμάτων απορριμμάτων, καθώς θα έχει προηγηθεί επεξεργασία για μείωση του όγκου τους.