Για τις 24 Φεβρουαρίου ορίσθηκε η δίκη του ζεύγους Γριβέα, σχετικά με το αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών για έκδοσή τους στην Ελλάδα, παρά το αίτημα της υπεράσπισης να δοθεί αναβολή μέχρι τις 14 Απριλίου, διότι όπως υποστήριξε πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει τα επιχειρήματά της.

Η υπεράσπιση ζήτησε και πέτυχε να μειωθούν σε δύο οι μέρες (κάθε Δευτέρα και Παρασκευή) που το ζευγάρι, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα πρέπει να παρουσιάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα του Κίνγκστον, εκεί όπου είναι η μόνιμη κατοικία τους.

Η υπεράσπιση -παρόλο που, συμμετέχοντας στη διαδικασία, κατάθεσε γραπτώς τα επιχειρήματα που στηρίζουν την μη έκδοση του ζεύγους Γριβέα- υποστήριξε πως εξαιτίας της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, το Ειρηνοδικείο του Γουέστμινστερ είναι αναρμόδιο να την κρίνει.

Ετσι, εκτιμάται ότι στην επόμενη δικάσιμο θα προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο να παραπέμψει την υπόθεση σε άλλη ανώτερη δικαστική αρχή.

«Προφανώς πρόκειται για ένα παιχνίδι τακτικής που σκοπό έχει να κερδίσει περισσότερο χρόνο», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Βρετανός δικηγόρος, που ασχολείται με παρόμοια θέματα.

«Πρόθεση μου είναι να γυρίσω στην Ελλάδα. Ο λόγος που δεν επισπεύδω την διαδικασία είναι γιατί έχω πολλές υποχρεώσεις εδώ στην Βρετανία και δύο ανήλικα παιδιά που πρέπει να φροντίζω. Όταν θα γίνει η δίκη μου στην Ελλάδα θα παρουσιαστώ στο δικαστήριο» δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Γριβέας στους έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο από την αίθουσα αναμονής του δικαστηρίου.

Είναι αξιοσημείωτο πως το ζευγάρι έχει προσλάβει έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους σε υποθέσεις έκδοσης στη Βρετανία, τον Μπεν Μπράντον.

Ο Μπράντον, εκτός των άλλων είχε καταφέρει να πετύχει τη μη έκδοση του αμφιλεγόμενου μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Κατάντα, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

Την έκδοσή του είχαν ζητήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιορδανία, όπου είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατικές επιθέσεις. Μάλιστα, για περισσότερο από μια δεκαετία, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας επιθυμούσε την απέλασή του, καθώς «θεωρούνταν ότι απειλεί την ασφάλεια της χώρας». Τελικά, κατέληξε στην Ιορδανία μόνο μετά τη συγκατάθεσή του.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ δικηγόρος που ασχολείται με εκδόσεις αλλοδαπών, «η διαδικασία έκδοσης συχνά διαρκεί πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ο νόμος με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνει πολλά περιθώρια για αναβολές της απόφασης». Αλλά ακόμη και αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της Ελλάδος, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν έφεση, ώστε να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.

«Ο δικαστής δεν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Ο δεύτερος μπορεί να επικαλεστεί μια σειρά από λόγους, όπως π.χ ότι κινδυνεύει η ζωή του, λόγους υγείας κλπ. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει κάθε ισχυρισμό ξεχωριστά και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο ίδιος δικηγόρος.

Άλλωστε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ήδη το ζεύγος Γριβέα «έπεσε στα μαλακά», καθώς οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες θεωρούνται «σχετικά ήπιοι».

Το δικαστήριο αποδέχθηκε την υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου τους, που υποστήριξε ότι οι πελάτες τους παραδόθηκαν στη Σκότλαντ Γιαρντ μετά από συνεννόηση με τις βρετανικές Αρχές και προκαθορισμένο ραντεβού.

Ετσι τους επέβαλε εγγύηση 50.000 λιρών Αγγλίας στον καθένα και τους ανάγκασε να παραδώσουν τα διαβατήρια τους, με την παράλληλη υποχρέωση να παρουσιάζονται στο ΑΤ του Κίνγκστον του Λονδίνου, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους, και να έχουν ανοικτά τα τηλέφωνά τους επί 24 ώρες, ώστε να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών Αρχών.