Την υπεροχή της Χίλαρι Κλίντον σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ αναδεικνύει μια νέα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Καθώς το άστρο του ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ξεθωριάζει υπό την πίεση των τελευταίων σκανδάλων, η νέα δημοσκόπηση του CNN δείχνει ότι ο, μέχρι προ ολίγων μηνών, κυρίαρχος του παιχνιδιού θα «σερνόταν» πίσω από τη Χίλαρι με ποσοστιαία διαφορά που θα έφτανε το 16%.

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης σε παναμερικανικό επίπεδο έδωσαν ποσοστό 55% στην πρώην υπουργό των Εξωτερικών, έναντι 39% στον μέχρι πρόσφατα δημοφιλή ρεπουμπλικάνο πολιτικό, σε μια μεταξύ τους, τελική αναμέτρηση για το ύπατο αξίωμα.

Πρόκειται για δραματική μεταστροφή για τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο προηγείτο της Χίλαρι με 48% έναντι 46%.

Η Χίλαρι Κλίντον είναι ασυναγώνιστη και στο εσωτερικό μέτωπο των Δημοκρατικών αφού, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, επτά στους δέκα υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος ή προσκείμενων σε αυτό πιθανόν να υποστήριζαν την υποψηφιότητά της.

Επίσης, το 15% θα στήριζε έναν πιο συντηρητικό υποψήφιο ενώ ένας στους δέκα θα υποστήριζε πιο φιλελεύθερο υποψήφιο.

Θολό το τοπίο στους Ρεπουμπλικανούς

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών η κατάσταση επανέρχεται στα δεδομένα που υπήρχαν πριν από την ανάδυση του Κρις Κρίστι. Δηλαδή, ένα πλήθος υποψηφίων χωρίς κανείς από αυτούς να έχει σαφές προβάδισμα.

Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση αναδεικνύει και ένα καινούργιο όνομα, αυτό του πρώην κυβερνήτη του Αρκανσο, Μάικλ Χάκαμπι.

Το 14% των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος ή των προσκείμενων σε αυτό θα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Χάκαμπτι για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Ακολουθούν ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι με 13%, ο Τζεμπ Μπους (μικρότερος αδελφός του πρώην προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους και πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα) και ο Κρις Κρίστι με 10%, ο Πολ Ράιαν από το Ουισκόνσιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος το 2012 και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριδα με 9%.

Χαμηλότερα, κατά μια ποσοστιαία μονάδα, βρίσκονται ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας και ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι ενώ ο πρώην γερουσιαστής από την Πενσυλβάνια και υποψήφιος για το χρίσμα το 2012, Ρικ Σαντόρουμ, βρίσκεται στην τελευταία θέση με 4%.