Στη ΔΗΜΑΡ έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται αμήχανα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι μία ομάδα διαφωνούντων στελεχών του κόμματος επρόκειτο να αποχωρήσει από το κόμμα και να ενταχθεί στην Ελιά. Ταυτοχρόνως διαπιστώνουν ότι η συνεργασία με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου δεν έχει πλέον καμία προοπτική καθώς, προτού καν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο γραμματέων, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για σύμπλευση της Νέας Ελλάδας με την ελληνική Ελιά.

Χθες επισήμως ανακοινώθηκε η συγκρότηση της Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης, η οποία αποτελείται από μέλη της ΔΗΜΑΡ που αντιτίθενται στην «άρνηση συμπόρευσης του κόμματος με το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς». Η πλειονότητα των μελών αυτών στο 2ο συνέδριο του κόμματος για τον λόγο ακριβώς αυτόν δεν θέλησε να θέσει υποψηφιότητα στα όργανα της ΔΗΜΑΡ.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ. Τα μέλη της Κίνησης –περί τα 70 –συναντήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και αποφάσισαν την οριστική αποχώρησή τους από τη ΔΗΜΑΡ και τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου. Σε κείμενό τους αναφέρουν: «Η πρωτοβουλία των 58 που μετασχηματίζεται σε Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη εκφράζει αυτήν τη στιγμή το μοναδικό υπαρκτό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, που φιλοδοξεί να εκφράσει τη μεταρρυθμιστική αιχμή στην πορεία του έθνους προς μία νέα ευημερία σε ευρωπαϊκό περιβάλλον. Θέτει ως πρώτο σταθμό αυτής της ελπιδοφόρας πορείας τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με επίδικο αυτής της κρίσιμης αναμέτρησης τη νίκη της ιδέας της ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης ενάντια στον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό».

Τα μέλη της Κίνησης αφήνουν αιχμές για τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας: «Θλιβόμαστε από την απόφαση του κόμματος να γυρίσει την πλάτη σ’ αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική».

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ. Το συντονιστικό της Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης απαρτίζουν οι: Χριστίνα Αγριαντώνη, Γιάννης Αντωνίου, Ανδρέας Βαρελάς, Μάνος Γλαμπεδάκης, Εύη Δεληπέτρου, Μάκης Διόγος, Παναγιώτης Καλατζής, Γιάννης Καούνης, Σάκης Κουρουζίδης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Λέλα Παπαγιαννοπούλου, Γιώργος Πλεμένος και Τέλης Σαμαντάς.

Πάντως, κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου υποβάθμιζαν τη σημασία της συγκρότησης της νέας κίνησης τονίζοντας ότι ουσιαστικά όλα αυτά τα στελέχη είχαν αποχωρήσει και δεν ήταν μέλη των οργάνων της ΔΗΜΑΡ.

Εν αναμονή

Ακόμη δεν έχει διασαφηνίσει τις προθέσεις του ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος σε σχέση με το εάν θα παραμείνει τελικά στην Αγίου Κωνσταντίνου ή εάν θα προσχωρήσει στην κίνηση

των 58.