«Ασος σπαθί» και «Aσος κούπα». Αυτές ήταν οι επιγραφές στους δύο φακέλους με ηρωίνη που βρέθηκαν δίπλα στο πτώμα του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, στο δεξί χέρι του οποίου υπήρχε ακόμα καρφωμένη μια σύριγγα. Πρώτος που τον είδε νεκρό ο φίλος του και θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Μπαρ Κατζ, προχθές το ξημέρωμα. «Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που λες «δεν έπρεπε να γίνει έτσι!». Είμαι πολύ στενοχωρημένος με τον χαμό του Φιλ. Ηταν ένας υπέροχος ηθοποιός. Και έφυγε τόσο νέος, με τόσα να δώσει ακόμα» δήλωσε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, με τον οποίο ο Χόφμαν είχε εμφανιστεί στη κωμωδία «Κανείς δεν είναι τέλεια».

Οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από τηλεφώνημα της Μίμι Ο’ Ντόνελ, πρώην φιλενάδας του και μητέρας των παιδιών του, σε αστυνομικό τμήμα. Ο ηθοποιός επρόκειτο να συναντηθεί μαζί τους και δεν εμφανίστηκε ποτέ. Δυστυχώς, τα χειρότερα επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες μετά. Ο Χόφμαν είχε μιλήσει δημόσια για τις προσπάθειές του για απεξάρτηση. «Επαιρνα ό,τι έβρισκα, έκανα όσες καταχρήσεις μπορούσα –μου άρεσαν όλα. Μπήκα πρώτη φορά σε κλινική αποτοξίνωσης στα 22 μου χρόνια, και αισθανόμουν πως θα βίωνα αυτόν τον πανικό για την υπόλοιπη ζωή μου» είπε σε μια συνέντευξή του στο δίκτυο CBS το 2006. Κι όμως, την προηγούμενη νύχτα όλα έδειχναν φυσιολογικά –ο Χόφμαν βρισκόταν έξω με φίλους «σε πολύ καλή κατάσταση», όπως οι ίδιοι δήλωσαν χθες στο «Entertainment News».

Το 2012 όμως, όταν ο ηθοποιός βρισκόταν στη Βενετία για την προώθηση της ταινίας «The Master» στο φεστιβάλ της πόλης, άρχισε να υποφέρει από στερητικό σύνδρομο. Σε κάποιες συνεντεύξεις τον πήρε ο ύπνος, σε άλλες οι απαντήσεις του δεν έβγαζαν νόημα. Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο, αντικαταστάθηκε από τον Γάλλο Βενσάν Κασέλ για τις ανάγκες του θρίλερ «Child 44». Δεν υπήρξε κάποια δημόσια ανακοίνωση, αν και οι φήμες για το «πρόβλημά» του οργίαζαν.

Το φθινόπωρο ο ηθοποιός χώρισε, έπειτα από 14 χρόνια σχέσης, αφήνοντας σπίτι και οικογένεια, και στις τελευταίες του εμφανίσεις, για τις ανάγκες της ταινίας «A Most Wanted Man» (που θα κάνει την πανευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου την ερχόμενη εβδομάδα), η φυσική κατάσταση του Χόφμαν έδειχνε ιδιαιτέρως εύθραυστη. «Είχε προβλήματα, εμφανώς, αλλά είχε πάντα καλή διάθεση. Δεν ήταν μόνο το ταλέντο του –αν και ήταν ο πιο προικισμένος ηθοποιός με τον οποίο συνεργάστηκα ποτέ μου. Ο Χόφμαν ήταν καλός φίλος, πραγματικό στήριγμα. Μου είναι αδύνατον να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά» δήλωσε ο σκηνοθέτης του φιλμ Αντον Κόρμπιν.

«Αυτή είναι μια φρικτή ημέρα για όλους εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του. Ηταν ένα γιγαντιαίο ταλέντο» ήταν οι λέξεις του συμπρωταγωνιστή του στο «Charlie Wilson’s War» Τομ Χανκς. Λέξεις με τις οποίες όλος ο κινηματογραφικός πλανήτης θα συμφωνούσε.