«Η πολιτεία πρέπει να αρχίσει ξανά τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες και να ενισχύει την αρωγή στους κατοίκους», τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, μετά τη νέα, ισχύρη, σεισμική δόνηση στην Κεφαλονιά, προειδοποιώντας ότι «σίγουρα θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα κτίρια μετά και τον προηγούμενο σεισμό».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας τονίζει ότι ο νέος σεισμός στην Κεφαλονία, προκλήθηκε«από ένα καινούργιο ρήγμα, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και διεγέρθηκε από τον προηγούμενο σεισμό».

«’Εχουμε να κάνουμε με μια καινούρια διαδικασία που θα ξαναφέρει το θέμα των ελέγχων στα κτίρια από την αρχή αλλά και της ενημέρωσης του κόσμου. Η περιοχή έχει μια σεισμική ιστορία, έτσι ώστε να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα και να έχουμε μια διαρκή σεισμική δραστηριότητα με μεγάλα μεγέθη, τα οποία εκτονώνουν σταδιακά την σεισμική ενέργεια» εκτιμά ο κ.Λέκκας. Προσθέτει πάντως ότι κατά τη γνώμη του ο νέος σεισμός, δεν έχει σχέση με το ρήγμα που είχε προκαλέσει τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Ο καθηγητής, επαναλαμβάνει, επίσης, ότι «τα σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Είναι δεδομένο αυτό. Στα σπίτια που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι κάτοικοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με κάποια προσοχή βέβαια».