Η άνω βουλή της Βρετανίας απέρριψε την Παρασκευή ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα δέσμευε την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να διεξαγάγει δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή —ή μη— της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλή των Λόρδων τάχθηκε με 180 ψήφους, έναντι 130, υπέρ της διακοπής της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου σε επίπεδο επιτροπής. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει την απόρριψή του, αφού πλέον δεν απομένει επαρκής χρόνος προκειμένου το νομοσχέδιο να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας του στους κόλπους της ΕΕ έως τα τέλη του 2017, εάν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Μετά την «απογοητευτική είδηση» της απόρριψης του σχεδίου νόμου αυτού από τη Βουλή των Λόρδων, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος κατήγγειλε το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του στην κυβέρνηση συνασπισμού, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, καθώς και την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα για την εξέλιξη αυτή.

Το κόμμα του, πρόσθεσε ο Κάμερον, θα επαναφέρει το σχέδιο νόμου αυτό στην επόμενη βουλή και —εάν χρειαστεί— θα βασιστεί στον νόμο περί Κοινοβουλίου (δύο νομοθετήματα του 1911 και του 1949 που από κοινού αποτελούν μέρος του Συντάγματος και περιορίζουν την δυνατότητα της Βουλής των Λόρδων να ασκεί βέτο επί σχεδίων νόμου) για να επιτύχει την έγκρισή του.

Ο Κάμερον πιέζεται να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι της ΕΕ, εν μέρει επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Τόρις χάνουν έδαφος έναντι του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ενός αντιευρωπαϊκού και αντιμεταναστευτικού κόμματος.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι περίπου το 43% των ψηφοφόρων στη Βρετανία θα τασσόταν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε περίπτωση που διεξαγόταν δημοψήφισμα και μόλις το 33% θα τασσόταν υπέρ της παραμονής.