Σε μια γωνιά στο ξενοδοχείο Baur du Lac της Ζυρίχης, δύο γνωστές φιγούρες του ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ και ο τότε ομόλογός του στην Μπαρτσελόνα Σάντρο Ροσέλ, συζητούσαν σε έντονο ύφος.

Ο ηγέτης των Μπλαουγκράνα κατηγορούσε τον Πέρεθ ως υπεύθυνο για την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του το μέλος της Μπαρτσελόνα Ζόρδι Κάσες για υπεξαίρεση στη μεταγραφή του Νεϊμάρ.

Ο Πέρεθ αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά η τακτική της Μπαρτσελόνα δεν άλλαξε ούτε όταν ο Μπαρτομέου αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Ροσέλ.

Η αντιπαράθεση των δύο συλλόγων για έναν ποδοσφαιριστή γυρίζει το χρόνο 61 χρόνια πίσω, όταν ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, αν και είχε συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα, κατέληξε τελικά, ύστερα από λάθος κινήσεις των Μπλαουγκράνα αλλά και πολιτικές πιέσεις, στην αυλή της «Βασίλισσας».

Η Μπαρτσελόνα κατηγορεί σήμερα τη Ρεάλ πως ασκεί τις ίδιες πολιτικές πιέσεις για να την πλήξει εκμεταλλευόμενη την αγωγή του Κάσες.

Κατά τη ραδιοφωνική συνομιλία του αντιπροέδρου της Μπάρτσα Κάρλες Βιλαρούμπι με τον δημοσιογράφο Τσάβι Μπος, ο τελευταίος διατύπωσε τη θεωρία πως ο Πέρεθ μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν πίεσαν το δικαστήριο της Μαδρίτης για να ερευνήσει τη μεταγραφή του Νεϊμάρ.

Ο Βιλαρούμπι σχολίασε πως «κάποια ημέρα θα μάθουμε την αλήθεια για την αγωγή εναντίον του Ροσέλ, όπως μάθαμε και για τον Ντι Στέφανο».

Στην Μπαρτσελόνα πιστεύουν πως ο Πέρεθ παίρνει την εκδίκησή του γιατί ηττήθηκε στη μάχη για την απόκτηση του Νεϊμάρ, αν και πρόσφερε περισσότερα χρήματα.

Είναι γεγονός πως ο Πέρεθ έχει πετύχει μερικές σπουδαίες νίκες επί της Μπαρτσελόνα εκτός αγωνιστικού χώρου. Το 2000 εξελέγη πρόεδρος της Ρεάλ όταν υποσχέθηκε στους socios πως θα φέρει στη Μαδρίτη τον καλύτερο παίκτη της Μπαρτσελόνα Λουίς Φίγκο.

Τήρησε την υπόσχεσή του και με το ποσό ρεκόρ για την εποχή των 60 εκατ. ευρώ έντυσε στα λευκά τον Πορτογάλο, τον οποίο δύο χρόνια αργότερα οι Καταλανοί τον υποδέχτηκαν στο Καμπ Νου πετώντας του μέχρι γουρουνοκεφαλές.

Το 2003 ο Πέρεθ πέτυχε μία ακόμα σπουδαία νίκη επί της Μπάρτσα. Εφερε στη Μαδρίτη τον διασημότερο παίκτη του κόσμου, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον οποίον είχε υποσχεθεί στους οπαδούς της Μπαρτσελόνα ο Ζοάν Λαπόρτα! Τελικά οι Μπλαουγκράνα απέκτησαν τον Ροναλντίνιο που αποδείχτηκε καλύτερη επιλογή.

Για τη νέα ρήξη που επήλθε στις σχέσεις των δύο ομάδων με αφορμή το «Νεϊμάργκεϊτ», ο μαδριλένικος Τύπος απηύθυνε στους Καταλανούς τον χαρακτηρισμό «Madriditis» – σε ελεύθερη απόδοση «Μαδριδίτιδα» – όταν ο νέος πρόεδρος Ζοζέφ Μαρία Μπαρτομέου κατονόμασε την ισπανική πρωτεύουσα ως την πηγή του κακού.