Η ΠΑΡΟΥΣΑ σύνθεση της Βουλής είναι από εκείνες που δεν θα αποσπάσουν κολακευτικά σχόλια από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Στις απαξιωτικές συμπεριφορές που προσβάλλουν βάναυσα τους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, προστέθηκε αναπάντεχα από την περασμένη Πέμπτη μια ακόμα: η λεκτική βία λόγω φύλου και η σεξιστική συμπεριφορά από άνδρες βουλευτές –όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κάποιες γυναίκες βουλευτές ότι γίνεται εις βάρος τους. Το θέμα τέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, με αφορμή σχόλια που ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα και θεωρήθηκαν «ανάρμοστα» και «μειωτικά».

Αν και η συμμετοχή των γυναικών στην Επιτροπή ήταν περιορισμένου ενδιαφέροντος –όπως μπορούσε να συμπεράνει κάποιος από τις πολλές θηλυκές απουσίες –οι γυναίκες βουλευτές που δήλωσαν «παρούσες» συμφώνησαν με την άποψη της προέδρου Κατερίνας Παπακώστα, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονα «λεκτική προσβολή λόγω φύλου». Στο ίδιο συναινετικό κλίμα έγινε δεκτή και η διαπίστωσή της, ότι «δεν νοείται κοινοβουλευτικοί συνάδελφοι να συμπεριφέρονται εις βάρος κάποιων άλλων με σεξιστικό ύφος». Η ίδια ανέφερε μάλιστα ότι έχει φτάσει στο γραφείο της πληθώρα περιστατικών, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό τους και το είδος τους –μολονότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπούλη αξίωσε να δοθούν αναλυτικές πληροφορίες.

Η αλήθεια που αναγνωρίζεται στο περιστύλιο είναι ότι περιστατικά λεκτικής βίας λόγω φύλου έχουν πράγματι σημειωθεί στη Βουλή. Για παράδειγμα, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όταν ο Σωκράτης Ξυνίδης απευθυνόμενος στη συνάδελφό του από το ΠαΣοΚ Εύα Καϊλή –που υποστήριξε διαφορετική από εκείνον γνώμη –είπε απαξιωτικά, «σιγά την καλτσοδέτα».

Ανάλογα περιστατικά εντοπίζονται και στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Πολλές φορές, στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου έγινε δέκτης υποτιμητικών σχολίων εξαιτίας του φύλου της. Αλλοτε αντικείμενο έγιναν οι «ορμόνες» της, ενώ δεν έλειψαν ανοίκειες συστάσεις πως ήρθε η ώρα να κάνει παιδί για να ηρεμήσει. Με ανάλογο θράσος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο χρυσαυγίτης Μιχάλης Αβράμης αποκάλεσε «κατίνα» τη Λιάνα Κανέλλη.

Αυτά είναι ορισμένα αντιπροσωπευτικά περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς. Η Επιτροπή Ισότητας της Πέμπτης όμως, φαίνεται πως διεξήχθη με όρους θεάματος. Πολλές από τις βουλευτίνες που συμμετείχαν σε αυτή θέλησαν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως «ένα προστατευόμενο είδος». Κι αυτό γιατί δεν ειπώθηκε το βασικό: ό,τι τα χειρότερα σχόλια στη Βουλή έχουν ειπωθεί μεταξύ γυναικών.

Για παράδειγμα, πριν από έναν χρόνο, εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, η Σοφία Βούλτεψη είπε απευθυνόμενη στη Ραχήλ Μακρή –η οποία νωρίτερα είχε μιλήσει προσβλητικά για τον πατέρα της –«άι σιχτίρ ρε τσόκαρο». Στο «ανθρωποκυνηγητό» που ακολούθησε στους διαδρόμους της Βουλής χρειάστηκε η παρέμβαση ανδρών βουλευτών, όπως του Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ και του Δημήτρη Αναγνωστάκη από τη ΔΗΜΑΡ, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και αυτή της Λιάνας Κανέλλη που χαρακτήρισε ως «μπουρδολόγα» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μόνο οι δυο άνδρες βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή Ισότητας, κ.κ. Κώστας Κόλλιας και Οδυσσέας Βουδούρης, επισήμαναν ότι η ευθύνη για το σημερινό χαμηλό επίπεδο διαλόγου στη Βουλή κατανέμεται ισόποσα και δεν έχει «άρωμα γυναίκας».

Κόντρα στα στερεότυπα, ο κ. Κόλλας αιφνιδίασε τις συνομιλήτριές του επισημαίνοντας πως «υπάρχουν φαινόμενα αντίστοιχης λεκτικής βίας, περιορισμένα βέβαια, και από την πλευρά των συναδέλφων γυναικών». Εδωσε μάλιστα έμφαση στη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου ώστε να καλυφθούν τα ουσιαστικά κενά που υπάρχουν στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη βία που ασκείται σε ανήμπορες, ανάπηρες, ηλικιωμένες και ανήλικες γυναίκες. Με τα λόγια του συμφώνησε αμέσως η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μίκα Ιατρίδη που παραδέχθηκε ότι η λεκτική βία δεν έχει φύλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε αποτελεί ο πρόσφατος λεκτικός διαξιφισμός μεταξύ του γαλάζιου Δάνη Τζαμτζή και της Ραχήλ Μακρή. Στη διάρκειά του, οι δυο εθνικοί αντιπρόσωποι αντάλλαξαν πλούσια κοσμητικά επίθετα. Εκείνη, με ανάγωγο ύφος, απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, τους είπε «προδότες», απειλώντας τους ότι «έρχονται κρεμάλες». Εκείνος της υπενθύμισε ότι «διορίστηκε στο Δημόσιο από το ΠαΣοΚ» και με ακόμα πιο χυδαία γλώσσα, της απάντησε ότι «θα μας κλ.. τα αρχ…».