Πιο κοντά προσπαθούν να έρθουν το ΠαΣοΚ και η πρωτοβουλία των 58 για την Ελιά, και μάλιστα οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιάννης Βούλγαρης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συζήτησαν εν πρώτοις για την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί η κοινή οργανωτική επιτροπή της Κεντροαριστεράς που θα διοργανώσει τη Συνδιάσκεψή της. Στο τηλεφώνημά τους συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες να συναντηθούν προκειμένου να οργανωθεί στη βάση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει το εγχείρημα. Μάλιστα οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξανατηλεφωνηθούν την Κυριακή το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού των 58.

Στόχος του ΠαΣοΚ είναι στην κοινή οργανωτική επιτροπή να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές κινήσεις και κόμματα και φυσικά να παραμείνει ενεργή η πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ, παρότι η Αγίου Κωνσταντίνου εξακολουθεί να αρνείται τον διάλογο. Το επιβεβαίωσε χθες και ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, λέγοντας πως «εμείς προτείνουμε στην επιτροπή να κρατήσουμε και κάποιες ανοιχτές θέσεις για τη Δημοκρατική Αριστερά μέχρι να καταλήξει στο τέλος τι θέλει να κάνει». Παράλληλα υπενθύμισε ότι το προσκλητήριο αφορά και τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Μόσιαλο και άλλες κινήσεις και πρόσθεσε (9,84) ότι θα είναι κατώτερο των περιστάσεων εάν η συγκρότηση το ισχυρού ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού δημοκρατικού χώρου δεν γίνει πράξη.

Μιλώντας στον Βήμα FM 99,5 για τους 58 και την Κεντροαριστερά ο Πέτρος Τατσόπουλος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή ήμουν υπέρ και ήταν ένας από τους λόγους – όχι ο μοναδικός – που ήρθα σε ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ». Διαφώνησε με την προοπτική να γίνει μία συγκόλληση σε «μαγαζάκια» και η πρωτοβουλία των 58 να πάψει να είναι πρωτοβουλία για να ενώσει την Κεντροαριστερά.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ – ΛΟΒΕΡΔΟΣ. Στο μεταξύ ούτε και χθες συμφώνησαν Φώτης Κουβέλης και Ανδρέας Λοβέρδος για το αν τελικώς θα προχωρήσουν μαζί και σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στη μάχη των ευρωεκλογών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ ένα κλίμα κρύου – ζέστης καθώς είχε προηγηθεί πάγωμα των επαφών τους κυρίως λόγω ΔΗΜΑΡ, αλλά και εν μέρει αποδοχή εκ μέρους του πρώην υπουργού του αιτήματος για συνεργασία με την Ελιά.

Την ίδια ώρα πάντως κύκλοι του ΠαΣοΚ έλεγαν ότι η συνεργασία ΔΗΜΑΡ – Νέας Ελλάδας έχει τελειώσει, υπονοώντας ότι αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Λοβέρδος.

Οι πρόεδροι της ΔΗΜΑΡ και της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα συναντήθηκαν το βράδυ σε «εξαιρετικό κλίμα», σύμφωνα με συνεργάτες τους, όμως διαπίστωσαν ότι παραμένουν ανοιχτές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το μοντέλο μιας πιθανής κοινής εκλογικής καθόδου. Τα «αγκάθια» στις συνομιλίες τους εντοπίζονται στον τίτλο του ευρωψηφοδελτίου, στη σύνθεσή του καθώς και στο προγραμματικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Παρ’ όλα αυτά, αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων θα συναντηθούν εκ νέου – ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – για να καταλήξουν εάν τελικώς η προσπάθεια σύμπραξης των δύο κομμάτων θα γίνει πραγματικότητα. Ουσιαστικά θα επιδιώξουν προσέγγιση επί των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Σε ό,τι αφορά τον τίτλο του ευρωψηφοδελτίου, η διαφωνία εντοπίζεται στην άρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να «συμπιεστεί» το κόμμα του σε μία ονομασία κοινή ή μη διακριτή για τον ίδιο. Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο σκοντάφτει η συνεργασία αφορά τον αριθμό συμμετεχόντων από κάθε πολιτική δύναμη στο ευρωψηφοδέλτιο, όπως επίσης και στο πώς θα διοικείται το σχήμα του τρίτου πόλου. Εκκρεμότητα εντοπίζεται και στο προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί και για το οποίο, όπως είναι λογικό, θέλουν να έχουν άποψη και λόγο όλοι οι συνεργαζόμενοι.

Η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει πάντως το θέμα να κλείσει το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε το ζήτημα των συμμαχιών να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ακόμη και αν το θέμα φθάσει ώς την Κεντρική Επιτροπή, είναι δεδομένες οι ενστάσεις του Αριστερού Δικτύου της ΔΗΜΑΡ στην προοπτική συνεργασίας με τον κ. Λοβέρδο.