Ταρίφα που μπορεί να φθάσει και τα 450 ευρώ τον μήνα αναγκάζονται να πληρώνουν οι κάτοικοι σπιτιών στην Ανατολική Αττική προκειμένου να εκκενώνουν τους βόθρους, καθώς η περιοχή στερείται υποδομών αποχετευτικού συστήματος. Από το 2000, βάσει και σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, θα έπρεπε οι περισσότεροι δήμοι της περιοχής να εξυπηρετούνται από Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Αντιθέτως, 14 χρόνια μετά και αφού η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – με κάθε δήμο να απειλείται με πρόστιμο 47.000 ευρώ την ημέρα για μη συμμόρφωση -, η περιοχή εξακολουθεί να είναι το… βασίλειο των βόθρων.

Ανάσα σε περισσότερους από 280.000 κατοίκους της Ανατολικής Αττικής αναμένεται να δοθεί με την ολοκλήρωση των δύο Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, τα οποία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία και πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Με αυτά θα καταστεί δυνατό να μπει τέλος στην ύπαρξη πάνω από 90.000 βόθρων που σήμερα υπάρχουν στην περιοχή. «Οι Κινέζοι λένε μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Στην περίπτωσή μας εδώ σήμερα πρέπει να πούμε ένα έργο, χίλιες λέξεις» σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, που επισκέφθηκε χθες τα έργα αναβάθμισης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μαρκοπούλου, το οποίο θα εξυπηρετεί 80.000 κατοίκους της περιοχής και θα οδηγήσει στην κατάργηση 50.000 βόθρων.

Το έργο προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2015. Ωστόσο, η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί και ήδη μέσα από τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων είναι δυνατή η σύνδεση κατοικιών με το σύγχρονο δίκτυο. «Χωρίς την οικονομική και ηθική συμπαράσταση από την Περιφέρεια Αττικής τα έργα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή μας» ανέφερε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης.

Επιθεώρηση πραγματοποίησε χθες ο κ. Σγουρός και στις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας. Πρόκειται επίσης για ένα σημαντικό έργο καθώς θα δημιουργηθεί αποχετευτικό δίκτυο μήκους περίπου 90 χιλιομέτρων, το οποίο σε πρώτη φάση θα εξυπηρετεί 135.000 κατοίκους και με την προβλεπόμενη επέκτασή του θα καλυφθούν πάνω από 200.000 κάτοικοι. Για την εκκίνηση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 113 εκατομμυρίων ευρώ, χρειάστηκε να ξεπεραστούν δεκάδες εμπόδια από την Περιφέρεια Αττικής. Ενδεικτικό αυτών αποτελεί το γεγονός πως κατατέθηκαν 29 προσφυγές στη Δικαιοσύνη από διάφορους φορείς και κατοίκους της περιοχής, που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις.

ΑΙΧΜΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. Αιχμές κατά της Κεντρικής Διοίκησης άφησε ο δήμαρχος Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης. «Αν το είχε αναλάβει η Κεντρική Διοίκηση θα βρισκόταν ακόμα στις μελέτες. Είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλύπτει τα κενά του κράτους» σχολίασε.

Σημειώνεται ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η έναρξη αντίστοιχων έργων, για παράδειγμα του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, το οποίο θα διαμορφωθεί στην περιοχή Αρτέμιδος – Σπάτων, ή του ΚΕΛ Φώκαιας στα όρια του Δήμου Σαρωνικού, τα οποία παραμένουν στη δικαιοδοσία του αρμόδιου υπουργείου, αλλά μπλοκάρονται από αντιδράσεις διαφόρων φορέων.

«Να τηρηθούν οι χρόνοι»

Μέχρι σήμερα υπήρξαν διοικητικές ενστάσεις στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας και της αποκεντρωμένης διοίκησης με στόχο να κριθούν παράτυπες οι διαδικασίες. «Είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με ευελιξία οποιαδήποτε απρόοπτη δυσκολία τυχόν εμφανιστεί κατά την εκτέλεση του έργου, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα χωρίς παρεκκλίσεις» τόνισε ο Γ. Σγουρός.