Η κίνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθεί –με κάζουαλ ρούχα –τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κεφαλονιά συζητήθηκε. Κάποιοι υποστήριξαν πως επρόκειτο για προσπάθεια του Πρωθυπουργού να ενισχύσει το φιλολαϊκό του προφίλ. Το σίγουρο είναι πως αρκετοί πολιτικοί έχουν ακολουθήσει παρόμοιες πρακτικές. Κι αυτό διότι η εικόνα μετρά πολύ στην πολιτική.

Γιώργος Παπανδρέου

Προεκλογική εκστρατεία στο χιόνι

Τον Φεβρουάριο του 2004 ο χιονιάς πλήττει την Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη στην αρχηγία του κόμματος του ΠαΣοΚ και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναγκάζεται να πραγματοποιήσει πολλές από τις περιοδείες και τις ομιλίες του εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης. Στις 13 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Καπανδρίτι τονίζοντας πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία. Χρειαζόταν όμως κάτι ακόμη στη μάχη της επικοινωνίας. Βρέθηκε δίπλα σε οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί με τα οχήματά τους στο χιόνι και η εικόνα καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Κώστας Καραμανλής

Το μπλε μπουφάν

Ηταν ένας μαύρος Αύγουστος εκείνος του 2007. Χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα έγιναν στάχτη, ενώ στην Ηλεία οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Ολα αυτά συνέβαιναν εν μέσω προεκλογικής περιόδου· είχαν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου. Στις 26 Αυγούστου ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφτηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να ενημερωθεί για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες κατάσβεσης. Ομως δεν φορούσε κοστούμι αλλά – παρά τη ζέστη – ένα μακρύ μπλε μπουφάν. Αμφίεση που παρέπεμπε στον Τζορτζ Μπους. Μ’ ένα παρόμοιο μπουφάν είχε εμφανιστεί στις 11 Σεπτεμβρίου μετά την επίθεση στους Πύργους.

Γκέρχαρντ Σρέντερ

Με γαλότσες στους πλημμυροπαθείς

To καλοκαίρι του 2002 οι πλημμύρες στη Γερμανία είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Εμειναν όμως στην ιστορία και για έναν άλλο λόγο. Για το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η επικοινωνία στην πολιτική. Ηταν προεκλογική περίοδος και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εκείνο το διάστημα ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, φόρεσε γαλότσες και επισκέφτηκε τους πληγέντες. Η εικόνα μέτρησε. Αργότερα ο Σρέντερ κέρδισε στο νήμα τους Χριστιανοδημοκράτες. Το περσινό καλοκαίρι όταν οι πλημμύρες έπληξαν τη Βαυαρία η Ανγκελα Μέρκελ ακολούθησε την πρακτική Σρέντερ: μολονότι δεν φόρεσε γαλότσες, πήγε στις πληγείσες περιοχές και κουβαλούσε τσουβάλια με άμμο. Και τον Σεπτέμβριο νίκησε στις εκλογές.

Μπαράκ Ομπάμα

O τυφώνας του έδωσε πόντους για την Προεδρία

Ο τυφώνας Σάντι έπληξε τις ΗΠΑ στα τέλη Οκτωβρίου του 2012, λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Εκτιμάται όμως ότι ο τυφώνας έδωσε πόντους στον Μπαράκ Ομπάμ που διεκδικούσε την επανεκλογή του και τον βοήθησε να επαναλάβει τη νίκη του. Ο Ομπάμα βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες για να τους συμπαρασταθεί. Συνεχή ήταν τα μηνύματά του με στόχο να εμψυχώσει τους πολίτες. Είχε μάλιστα περιοδεύσει σε αρκετές περιοχές που είχαν σχεδόν ισοπεδωθεί από τον τυφώνα. Γκάλοπ είχαν δείξει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να κάνει πολύ καλή δουλειά στον συντονισμό των προσπαθειών για την ανακούφιση των πληγέντων.