Η «ΓκροΚο» πιάνει δουλειά. Με καθυστέρηση ενός μήνα εξαιτίας του τραυματισμού της κάνοντας σκι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ παρουσίασε χθες τις προγραμματικές δηλώσεις της τρίτης θητείας της. Παράλληλα με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο μεγάλος συνασπισμός στο εσωτερικό της χώρας, η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η συνεργασία και η ενσωμάτωση στην ΕΕ για να ξεπεραστεί οριστικά η κρίση.

«Και η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να βάλει στο επίκεντρο τον άνθρωπο», είπε, ζητώντας μια Ευρώπη «σταθερότερη, ισχυρότερη, πιο κοντά στον πολίτη, πιο ενωμένη και πιο δίκαιη». Ταυτόχρονα, όμως, «καθένας πρέπει να κάνει τα μαθήματά του» σημείωσε η καγκελάριος. Κεντρικός στόχος παραμένει «η Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από την κρίση». Η Ευρώπη διήνυσε ένα σημαντικό κομμάτι του δρόμου προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, «δεν είναι πλέον στα πρωτοσέλιδα» τόνισε η Μέρκελ. «Ωστόσο δεν έχει ξεπεραστεί οριστικά», στην καλύτερη περίπτωση «η κρίση είναι υπό έλεγχο» πρόσθεσε.

Για να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν όταν δημιουργήθηκε η ΟΝΕ, πρέπει «δίπλα στη Νομισματική Ενωση να δημιουργηθεί και μία πραγματική Οικονομική Ενωση» είπε η Μέρκελ. Και για τον στόχο αυτό «πρέπει να εξελιχθούν οι συνθήκες της ΕΕ».

Η Ανγκελα Μέρκελ συνέδεσε ξανά τη μοίρα της Γερμανίας με τη μοίρα της Ευρώπης. Αυτό ήταν γνωστό. Το νέο είναι ότι στη συνταγή της σταθερότητας πρόσθεσε χθες την κοινωνική παράμετρο. «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της πολιτικής» είπε πολλές φορές η Μέρκελ. Ετσι γίνεται συμβατή η επιχειρηματολογία της με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα κυβέρνηση. Αλλά η φράση αυτή μπορεί να γίνει και η απαίτηση των ευρωπαίων εταίρων από τη Μέρκελ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η καγκελάριος τόνισε ότι επιβάλλεται να γίνουν βήματα για τον έλεγχο των αγορών που θα είναι ουσιαστικά, όπως ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Και η βασική αρχή για να τηρηθεί η υπόσχεση στους πολίτες ότι δεν θα επαναληφθεί η κρίση: «Οποιος αναλαμβάνει ρίσκα, αναλαμβάνει και τις απώλειες. Και όχι πλέον ο φορολογούμενος». «Για αυτό είναι τόσο σημαντική η τραπεζική ένωση» πρόσθεσε.

Υπερασπίστηκε επίσης την κοινωνική οικονομία της αγοράς ως «πυξίδα» της πολιτικής της. Το μοντέλο αυτό θεωρούνταν ξεπερασμένο στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Τότε η Γερμανία ήταν ο «ασθενής» της Ευρώπης ενώ σήμερα είναι «ατμομηχανή της ανάπτυξης και άγκυρα σταθερότητας» για την Ευρώπη, έχει τη μικρότερη ανεργία και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εδώ και πολλά χρόνια. Το μεγάλο στοίχημα της τετραετίας –«Ηράκλεια αποστολή» όπως τη χαρακτήρισε η Μέρκελ –είναι η «στροφή» που κάνει η Γερμανία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν επιτυύχει το εγχείρημα θα γίνει το «σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν» της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Η Μέρκελ υπεραμύνθηκε και της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό που προωθεί η κυβέρνηση για πλήρη σύνταξη στα 63, ύστερα από 45 χρόνια ασφάλισης. Παραμένει ωστόσο το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67, στο οποίο θα φθάσει η Γερμανία σταδιακά έως το 2030.

«Η πρακτική των παρακολουθήσεων τραυµατίζει την εµπιστοσύνη µεταξύ µας»

Σκληρή κριτική άσκησε η Μέρκελ στην Ουάσιγκτον για τις παρακολουθήσεις της NSA, θύµα των οποίων υπήρξε και η ίδια. «Η πρακτική που λέει ότι ο σκοπός αγιάζει τα µέσα και κάνουµε ό,τι είναι τεχνικά εφικτό τραυµατίζει την εµπιστοσύνη και σπέρνει δυσπιστία» είπε η καγκελάριος. Στο τέλος «δεν υπάρχει περισσότερη, αλλά λιγότερη ασφάλεια». Το θέµα αυτό θα κυριαρχήσει και στη συνάντηση που θα έχει αύριο η Μέρκελ µε τον αµερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Βερολίνο.

ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ

Στα 8,50 ευρώ από τον επόμενο χρόνο

Από τις αρχές του 2015 θα ισχύει παγγερμανικά η κατώτατη αμοιβή, 8,50 ευρώ την ώρα, εξήγγειλε η καγκελάριος. Αποκλίσεις θα επιτρέπονται μόνο μέχρι το τέλος του 2016 στον βαθμό που θα υπογράψουν σχετική συμφωνία εργοδότες και συνδικάτα ενός συγκεκριμένου κλάδου. Η καθιέρωση του κατώτατου μισθού σε παγγερμανικό επίπεδο ήταν μια πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, την οποία προεκλογικά αποδέχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες