Τον διπλασιασμό των κονδυλίων που διατίθενται για την προσπάθεια επιστροφής των κλεμμένων από τους Ναζί έργων τέχνης στους ιδιοκτήτες τους ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Πολιτισμού Μόνικα Γκρούτερς δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς το ποσό που θα διατεθεί, παρά μόνο ότι θα είναι το διπλάσιο από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Περισσότερα από 1400 έργα τέχνης από δημιουργούς όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ ανακαλύφθηκαν σε σπίτι στο Μόναχο το 2012, ωστόσο το γεγονός δημοσιοποιήθηκε μόλις στο τέλος του 2013.

Τα έργα βρίσκονταν στην κατοχή του 80χρονου Κορνέλιους Γκούρλιτ, γιου του εμπόρου έργων τέχνης της εποχής των Ναζί, Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ο οποίος τα απέκτησε κατά τις δεκαετίες του 1930 και του ’40.

Ο Γκούρλιτ ήταν επιφορτισμένος από τον Αδόλφο Χίτλερ με την ευθύνη να εντοπίζει και να πωλεί έργα τα οποία το καθεστώς θεωρούσε «έκφυλα» ή έργα που είχαν κλαπεί ή αποσπαστεί από εβραίους συλλέκτες.

Μετά την ανακάλυψη του «θησαυρού» αυτού, η Γερμανία καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να εντοπιστούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των έργων, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους.