Ξανάρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, οι οποίες είχαν διακοπεί την Τρίτη μετά τη διαφωνία των δύο πλευρών όσον αφορά τον στόχο των συνομιλιών.

«Σήμερα κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός, γιατί για πρώτη φορά μιλάμε για την μεταβατική κυβερνητική αρχή» δήλωσε στον Τύπο ο Λουάι Σάφι, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Λάκνταρ Μπραχίμι.

«Το καθεστώς δέχθηκε, όμως θέλει να συζητήσουμε στο τέλος για το όργανο μεταβατικής διακυβέρνησης. Εμείς θέλουμε να συζητηθεί στην αρχή (…) θέλουμε να συζητήσουμε το μέγεθός του, τις ευθύνες του και τη διάρκεια της θητείας του» πρόσθεσε ο Σάφι.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν «την ανακοίνωση της Γενεύης 1», του κειμένου που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις, ως βάση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Συμφωνήσαμε ότι η Γενεύη 1 είναι η βάση για τις συνομιλίες» επισήμανε ο Σάφι.

Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε την πληροφορία, μεταδίδοντας ότι η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι είναι «έτοιμη» να συζητήσει την ανακοίνωση της Γενεύης 1 «παράγραφο προς παράγραφο».