Με καλπάζουσα ταχύτητα αυξάνεται στη χώρα μας ο αριθμός των νεκρών από γρίπη. Τιςτελευταίεςπέντε ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 4 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της χρονιάς στους 16, ενώ 29 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το πρόβλημα που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι ότι η γρίπη προσβάλλει άσχημα άτομα από 40 έως 60 ετών, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό συμβαίνει διότι το στέλεχος του ιού που κυριαρχεί αυτή την περίοδο είναι ο ιός Η1Ν1 (νέα γρίπη ή γρίπη των χοίρων), ο οποίος έχει «αδυναμία» σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες και όχι στους υπερηλίκους ή σε βρέφη.

Αν και μέχρι πριν από δύο εβδομάδες η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση, αυτή τη στιγμή η νόσος βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). «Λόγω της ταχείας μετάδοσης της νέα γρίπης, ενδέχεται το 40% μιας χώρας να νοσήσει μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων» ανάφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.Η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θεωρείται από τους πιο παθογόνους αναπνευστικούς ιούς και μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Από την πλευρά του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει επισημάνει τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού αλλά και της έγκαιρης χρήσης αντιιικών φαρμάκων μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Κι αυτό διότι ο ιός Η1Ν1 είναι ευαίσθητος στα συγκεκριμένα φάρμακα και η θεραπευτική αντιμετώπιση έχει συνήθως πολύ καλό αποτέλεσμα. Τα συμπτώματα της επικίνδυνης γρίπης είναι υψηλός πυρετός που δεν πέφτει με απλά παυσίπονα, ρίγη, ατονία, έλλειψη διάθεσης και γενικά μοιάζουν με τα συμπτώματα του κρυολογήματος αλλά είναι πολύ πιο έντονα.