Τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων στον Δήμο Φλώρινας αποφάσισε την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Δακής, καθώς τα επίπεδα συγκέντρωσης ξεπέρασαν τα επιτρεπόμενα όρια.

Τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης και θα ισχύσουν μέχρι την Κυριακή την ίδια ώρα, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Ειδικότερα, συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και σε άτομα άνω των 65 ετών, να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε αυτούς, ειδικά σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Όσον αφορά στον γενικό πληθυσμό, συστήνεται αποφυγή της σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ειδικά όταν σημειώνεται αυξημένη κυκλοφορία.

Μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης και την κυκλοφορία οχημάτων

Συστήνεται η διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, εκτός αν πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο θέρμανσης.

Επίσης, γίνεται σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Εξάλλου, απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων, καθώς και οποιαδήποτε καύση σε ανοιχτούς χώρους.

Επίσης, συστήνεται η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς, όπως οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού- φρένου, αλλαγή ταχυτήτων στον σωστό χρόνο κλπ, κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.