Τη θέση πως στην Ελλάδα σημειώνεται μεν πρόοδος, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, διατύπωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών (πρώην υπουργός Εξωτερικών) της Αυστρίας, αντικαγκελάριος και αρχηγός του -συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, αναφερόμενος στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, στις δηλώσεις του για την Ελλάδα ανέφερε ότι εκκρεμεί η έκθεση της τρόικας και είπε πως υπάρχει μεν πρόοδος και οι Έλληνες ισχυρίζονται πως είχαν το 2013 ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα ήταν πολύ ευχάριστο, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις».

Στην ερώτηση, «εάν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα συνυπολογιστεί και αυτό το πλεόνασμα», ο κ. Σπίντελεγκερ απάντησε: «Kανείς πρέπει να κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο. Τώρα αναμένουμε την έκθεση της τρόικας».

Το χθεσινό Ecofin ήταν το πρώτο συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε ο κ. Σπίντελεγκερ από την ανάληψη των καθηκόντων του στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν διαδέχθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ιδιαίτερα επιφυλακτική και σκληρή απέναντι στην Ελλάδα Μαρία Φέκτερ.