Η κυβέρνηση Ομπάμα και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ συνήψαν συμφωνία, βάσει της οποίας θα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν περισσότερες πληροφορίες για τις δικαστικές εντολές που δέχονται και αφορούν θέματα παρακολουθήσεων.

Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, βάσει της συμφωνίας, η οποία κατατέθηκε στο αμερικανικό δικαστήριο εποπτείας των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών (FISC), θα γίνεται διακανονισμός αιτημάτων από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft Corp. ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για τη δημοσιοποίηση δεδομένων που σχετίζονται με δικαστικές αποφάσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφα της υπηρεσίας.

«Η δημοσιοποίηση τέτοιου είδους πληροφοριών απασχολεί τόσο τους παρόχους τηλεπικοινωνιών όσο και το κοινό», δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη ο γενικός εισαγγελέας, Ερικ Χόλντερ και ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ.

Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν ζητήσει την αποσαφήνιση των σχέσεών τους με τις υπηρεσίες κατασκοπείας και επιβολής του νόμου, από τότε που ο πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν διέρρευσε στο κοινό απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της υπηρεσίας.