Υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ τάχθηκε χθες από την Αγκυρα ο Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα το 83% των γάλλων πολιτών που δηλώνουν ενάντιοι στην ένταξη της γείτονος πως «ο γαλλικός λαός θα ερωτηθεί οπωσδήποτε», με δημοψήφισμα, όταν (και αν) έρθει εκείνη η ώρα. Στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί πρόεδρος της Γαλλίας στην Τουρκία εδώ και 22 χρόνια –και μάλιστα «τη χειρότερη στιγμή», όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά χθες η «Λιμπερασιόν» –κάθε λέξη του Ολάντ ήταν προσεκτικά ζυγισμένη. Αναφερόμενος στη γενοκτονία των Αρμενίων, κάλεσε την Τουρκία να κάνει το «πάντα επώδυνο αλλά απαραίτητο έργο αποκατάστασης της μνήμης».

Ο τελευταίος πρόεδρος της Γαλλίας που είχε επισκεφθεί την Τουρκία ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν, το 1992. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν είχε καταδεχθεί να κάνει παρά μία πεντάωρη επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα∙ είχε και αυτό εκληφθεί, επισημαίνει η «Μοντ», ως μία «επιπλέον απόδειξη της περιφρόνησης της Γαλλίας». Ο Σαρκοζί ήταν αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας, προκρίνοντας αντ’ αυτής μια «ειδική σχέση» με την ΕΕ. Επί των ημερών του, επίσης, τον Δεκέμβριο του 2011, το γαλλικό Κοινοβούλιο έκανε ακόμα μία προσπάθεια ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων –η οποία ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο από το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο. Η επίσκεψη του Ολάντ έχει στόχο την αναθέρμανση των γαλλοτουρκικών σχέσεων και την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων∙ διότι το μερίδιο των γαλλικών επιχειρήσεων στην τουρκική αγορά συρρικνώθηκε από 6% σε 3% μεταξύ 2009 και 2012.

ΜΠΙΖΝΕΣ. Ο γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από επτά υπουργούς και καμιά 40αριά επιχειρηματίες, με στόχο την υπογραφή σειράς συμφωνιών στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, των υποδομών και της μάχης εναντίον των πλαστών προϊόντων. Αλλά ο Ολάντ επισκέπτεται μια χώρα σε σοβαρή πολιτική κρίση, με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού Ερντογάν καθώς και το περίφημο «τουρκικό μοντέλο», που συνδύαζε Ισλάμ, δημοκρατία και οικονομική ανάπτυξη, να έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα. Στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν εισέπραξε σαφή δυσαρέσκεια και προειδοποιήσεις για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αστυνομία και τηΔικαιοσύνη. «Σε αυτό το πλαίσιο», σχολίαζε χαρακτηριστικά το «Νουβέλ Ομπζερβατέρ», «ο Φρανσουά Ολάντ έπρεπε να σταθεί ιδιαίτερα προσεκτικός να μη φανεί ότι επιδοκιμάζει το καθεστώς με την επίσκεψή του».

Ευτυχώς για αυτόν, το πρωτόκολλο προέβλεπε χθες μόνο μία σύντομη συνάντηση με τον Ερντογάν –και μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον μετριοπαθή πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Γκιουλ ζήτησε από τη Γαλλία να μην ορθώσει «πολιτικά εμπόδια» στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. «Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να αναπτυχθεί και να δείξει τι είναι ικανή να επιτύχει. Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι Τούρκοι» δήλωσε ο Ολάντ υποσχόμενος παράλληλα στους Γάλλους το δημοψήφισμα που ούτως ή άλλως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας για ανάλογες περιπτώσεις. «Η Γαλλία θα κάνει το σωστό και μόνο το σωστό» περιορίστηκε να πει όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει νέα νομοθετική προσπάθεια στη Γαλλία για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Νέο ρεκόρ για την ανεργία

Την αθέτηση της υπόσχεσης που είχε δώσει τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Φρανσουά Ολάντ να κάμψει, μέχρι το τέλος του 2013, την άνοδο της ανεργίας στη Γαλλία επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα του 2013 κατά 0,3%, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, με τη συνολική άνοδο για το έτος στο 5,7%. «Εδώ και αρκετούς μήνες η τάση όσον αφορά την ανεργία είναι η σταθεροποίηση» επέμεινε από την Αγκυρα ο γάλλος πρόεδρος. «Στόχος εφεξής είναι η μείωση».