Η επιτυχημένη πολιτική του Ολυμπιακού τα τρία τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το θέμα μεταπώλησης ποδοσφαιριστών έχει αποφέρει στο ταμείο της ΠΑΕ το ποσό των 24 εκατ. ευρώ(!) από την παραχώρηση έξι ποδοσφαιριστών: Μιραλάς, Φέισα, Φετφατζίδης, Αμπτούν, Τζιμπούρ, Βάις.

Το κέρδος του Ολυμπιακού ήταν 100% στις περιπτώσεις των Βλάντιμιρ Βάις, Τζαμέλ Αμπτούν, Ραφίκ Τζιμπούρ, οι οποίοι είχαν αποκτηθεί με ελεύθερη μεταγραφή, όπως και στην περίπτωση του Γιάννη Φετφατζίδη ο οποίος προερχόταν από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Το πρώτο deal έγινε με τον Κέβιν Μιραλάς. Ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού τον βέλγο μεσοεπιθετικό από τη Σεντ Ετιέν, με οψιόν αγοράς 2,2 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2011 ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς και απέκτησε τα δικαιώματα του Μιραλάς, βάζοντας ρήτρα στο συμβόλαιο 8 εκατ. ευρώ. Επειτα από δύο μήνες ο Βέλγος πήρε μεταγραφή στην Εβερτον αντί του ποσού των 7,6 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Φέισα, ο Ολυμπιακός διπλασίασε την τιμή του! Οι Ερυθρόλευκοι αγόρασαν τα δικαιώματα του σέρβου αμυντικού μέσου από την Παρτίζαν με 2,5 εκατ. ευρώ και το περασμένο καλοκαίρι πουλήθηκε στην Μπενφίκα αντί 5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τον Φετφατζίδη, ο οποίος ήταν παίκτης της ομάδας Κ-20 του Ολυμπιακού (το 2009 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο), παραχωρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Τζένοα αντί 4 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τους δύο Αλγερινούς, Αμπντούν και Τζιμπούρ πουλήθηκαν στη Νότιγχαμ Φόρεστ με 1,9 και 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τελευταίο deal ήταν η μετακίνηση του Βάις στη Λεκβίγια του Κατάρ. Ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει τον σλοβάκο διεθνή εξτρέμ με ελεύθερη μεταγραφή (αγωνιζόταν στην Πεσκάρα) και στο ταμείο θα μπουν 4 εκατ. ευρώ. Συνολικά η μεταγραφή ξεπέρασε το ποσόν των 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο 1 εκατ. ευρώ θα πάρει ο μάνατζερ του παίκτη, Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος διατηρεί ποσοστό 20% των δικαιωμάτων του Βάις.

Το ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία του Ολυμπιακού έχει ο Νέρι Καστίγιο, ο οποίος παραχωρήθηκε το 2007 στην ουκρανική Σαχτάρ Ντονιέτσκ αντί του ποσού των 15 εκατ. ευρώ(!) επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη.

Το μυστικό της υψηλής κερδοφορίας του Ολυμπιακού από τις πωλήσεις παικτών κρύβεται στη συνεχή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η αξία των Ερυθρολεύκων δεν εκτοξεύεται από τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο δεν κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα πρωταθλήματα της Ευρώπης, αλλά λόγω της καλής απόδοσής τους στις συναντήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το παράδειγμα του Νέρι Καστίγιο είναι χαρακτηριστικό. Εκανε μεταγραφή στη Σαχτάρ Ντονιέτσκ χάρη στην εκπληκτική απόδοση που είχε στο ματς της ουκρανικής ομάδας με τον Ολυμπιακό!

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης ακολουθεί το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» και τον κανόνα «κάθε παίκτης έχει την τιμή του». Ωστόσο μέχρι τώρα έχει δείξει ότι φροντίζει να μην αποδυναμώνεται ο Ολυμπιακός, καθώς γίνεται άμεση αντικατάσταση στις θέσεις των παικτών που αποχωρούν, με στόχο οι Πειραιώτες να είναι κυρίαρχοι εντός συνόρων και να έχουν ως στόχο την υπέρβαση στην Ευρώπη.