Θέλουν να μετατρέψουν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις σε παράσταση νίκης. Και την παράσταση νίκης σε απονομιμοποίηση της κυβέρνησης.
Κάπως έτσι συνοψίζεται η στρατηγική της Κουμουνδούρου τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι, όπως λένε καμιά φορά οι ξένοι αναλυτές για τους δικούς τους πολιτικούς, ένας άνθρωπος που βιάζεται να έρθει στην εξουσία.
Η στρατηγική αυτή εκφράζεται με βλοσυρές απαγορεύσεις, με δημόσιες προειδοποιήσεις και με συμβολικά σκηνοθετημένες κινήσεις. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται οι σημερινές επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο. Επί των ημερών του δεύτερου, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έχει εκδώσει μια απόφαση - για τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων - που είναι βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής πολιτικής από το 2012 και μετά. Η πρώτη έχει την υψηλή εποπτεία πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων η έκβαση των οποίων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια ζωή.
Οι επισκέψεις/συναντήσεις των κορυφαίων δικαστών με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στα όρια της θεσμικής τάξης. Κανονικά οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης μένουν σε απόσταση από τους χειριστές της τρέχουσας πολιτικής. Οχι πως στα κρίσιμα δικαστικά πόστα έρχονται πρόσωπα που δεν είναι σε αρμονία με το εκάστοτε κυβερνητικό σύστημα. Ή ότι δεν υπάρχουν πολλαπλές επαφές μεταξύ δικαστών και πάσης φύσεως πολιτικών. Αλλά αυτά πραγματοποιούνται συνήθως διακριτικά. Η επιλογή του προσκηνίου από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η σκηνοθεσία της συνάντησης δεν είναι τυχαίες. Και θέλει να περάσει ένα προφανές μήνυμα.
Αντιθέτως, στη Βουλή η σημειολογία είναι πολύ πιο «μπρουτάλ». Ο Αλέξης Τσίπρας έχει «απαγορεύσει» κάθε συζήτηση για το τι θα γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά τη λήξη της θητείας Προβόπουλου εκεί περί τον Μάιο, ενώ έχει ζητήσει με έμφαση να μην επιχειρηθούν κινήσεις στο γήπεδο των τραπεζών όπως η ιδιωτικοποίηση της Eurobank με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί το ΤΧΣ να πουλήσει κάτω από την τιμή κτήσης. Η συλλογιστική είναι, βεβαίως, παραπλανητική. Αν η πώληση της Eurobank στα funds που καίγονται να μπουν στο κεφάλαιό της, στείλει επάνω το Χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές, τότε το ΤΧΣ - και δι' αυτού το Δημόσιο - θα βγάλει τα λεφτά του.
Στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας προσπαθεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική, ενώ κλείνει το μάτι σε όλους τους ενδιαφερόμενους σε λογική «ερχόμαστε». Το παράξενο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν περίπου δύο χρόνια πριν από τη λήξη θητείας της κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2016. Η επιθυμία για εξουσία είναι ένα πράγμα. Η άρνηση απέναντι στη δυνατότητα αυτών που την έχουν να την ασκήσουν, είναι ένα άλλο. Δηλαδή, κάθε φορά που μια κυβέρνηση υστερεί στις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να κάνει εκλογές; Δεν το έκανε η κυβέρνηση Σημίτη το 1998-99 - ενώ στα χειρότερα της υπόθεσης Οτζαλάν βρέθηκε να είναι 11 μονάδες πίσω - αλλά κέρδισε το 2000. Δεν το έκανε η κυβέρνηση Σημίτη ούτε μετά το 2001 όταν πάλι βρέθηκε από κάτω. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν το ζήτησε ο σκληρά αντιπολιτευόμενος τότε το ΠαΣοΚ Κώστας Καραμανλής, που απέφυγε να ζητήσει εκλογές μέχρι τέλους. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης κατηγορήθηκε, ως υπουργός Οικονομικών, από την αντιπολίτευση ότι «πουλάει τα ασημικά» σε μια εκποίηση μέρους μετοχών της Εθνικής, αλλά δεν του είπαν ότι θα τον πάνε Ειδικό Δικαστήριο ούτε του αρνήθηκαν το δικαίωμα να το κάνει. Στην πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις κυβερνούν - μέχρι τέλους. Το 2009, ως υπουργός Αμυνας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε κρίσεις στην ηγεσία του στρατεύματος μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το ίδιο έκανε το 2011 και ο Πάνος Μπεγλίτης λίγες ημέρες πριν από την παραίτηση Παπανδρέου.
Αυτά έχει η δημοκρατία. Τα άλλα έχουν στοιχείο εκτροπής και κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Πάντως, αυτό που κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε μόνο το ΠαΣοΚ του Γιώργου Παπανδρέου πριν από το 2009 λέγοντας πως θα αναστρέψει την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, της Ολυμπιακής και της COSCO στους κινέζους. Σε καλό δεν τους βγήκε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από