Να κλείσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε χθες η Κουμουνδούρου, η οποία μέσω ανώτατου κομματικού στελέχους χαρακτήρισε την ιδέα «ανέκδοτο». Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε σαφές, μιλώντας σε ολιγομελές δημοσιογραφικό πηγαδάκι στην Βουλή, ότι δεν συζητείται τέτοιο ενδεχόμενο.

Αντιθέτως, πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ –προς το παρόν τουλάχιστον –δεν είναι η συνεννόηση αλλά η υπογράμμιση του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την εισαγγελέα κατά Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ενώ ο ίδιος νωρίτερα αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο. Σύμφωνα με το ανώτατο κομματικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάθε ιδέα περί σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού την οποία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, επιθυμούν οι πολίτες, είναι «ένα καλό ανέκδοτο». Ενώ άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου άφηναν να εννοηθεί ότι το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει άμεσα πριν πάρει ευρύτερες διαστάσεις.

Αλλωστε υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων είχε ταχθεί προ μηνών και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Πέτρος Τατσόπουλος. Και τότε, όπως και χθες, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με συντονισμένες παρεμβάσεις τους κατακεραύνωσαν την πρόταση. Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης απέδωσε τα σενάρια «στις δυνάμεις που καταρρέουν» και ψάχνουν για «συνενόχους», ενώ διαβεβαίωσε ότι «εμείς δεν θα προστρέξουμε».

Ελαφρώς διαφοροποιημένος εμφανίστηκε για το ίδιο θέμα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης ο οποίος, αφού σχολίασε (9,84) ότι «πάντοτε οι προτάσεις που εμπεριέχουν το στοιχείο της υπέρβασης των στερεοτύπων του πολιτικού συστήματος προκαλούν ένα ενδιαφέρον και μια ευρύτερη συναίνεση», έθεσε ως προϋπόθεση για να γίνει αυτό πολιτική πράξη να υπάρξει μια «ριζική στροφή της Νέας Δημοκρατίας ως προς το χρέος, τη χώρα και τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους».

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Την ώρα πάντως που στην Ελλάδα μόλις φαίνεται να ξεκινάει η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα», στη γειτονική Ιταλία η πρόταση που έγινε από μερίδα πολιτικών της Αριστεράς να ηγηθεί του ιταλικού ευρωψηφοδελτίου ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί αναταράξεις.

Το όνομα του κ. Τσίπρα ακούγεται στην κατακερματισμένη ιταλική Αριστερά το τελευταίο διάστημα, ενώ ο ίδιος, μέσω επιστολής που δημοσιεύθηκε στο «Μανιφέστο», την ενθαρρύνει. Την ιδέα διακινούν διάφοροι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων η ευρωπαΐστρια αρθρογράφος Μπάρμπαρα Σπινέλι (κόρη του Αλτιέρο), ο φιλόσοφος Πάολο Φλόρες ντ’ Αρκάις και ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αντρέα Καμιλέρι (του επιθεωρητή Μονταλμπάνο).

Το Κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας (SEL) του Νίκι Βέντολα, που πραγματοποίησε συνέδριο την περασμένη Παρασκευή, έτεινε προς την υποστήριξη του Μάρτιν Σουλτς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Ομως η… κάλπη έβγαλε 382 ναι υπέρ της υποψηφιότητας του Τσίπρα, 60 κατά, ενώ 123 απείχαν. Ο Βέντολα δήλωσε: «Είμαστε με τον Τσίπρα αλλά όχι εναντίον του Σουλτς».