Γενικά ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Microsoft, θεωρείται ένας άνθρωπος με υψηλό IQ – ο άνθρωπος είναι πρωτοπόρος της ψηφιακής τεχνολογίας, αυτός που «είδε» το μέλλον και έγινε ο πλουσιότερος και πιο αναγνωρίσιμος επιχειρηματίας στον κόσμο. Ε, λοιπόν αυτός ο διορατικός άνθρωπος είδε τον εαυτό του να κατατροπώνεται σε μια παρτίδα σκάκι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αντίπαλός του βέβαια, ήταν ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ο νεαρός Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν με τον οποίο ο Γκέιτς βρέθηκε αντιμέτωπος σε μια παρτίδα την περασμένη Κυριακή σε μια κοινή τους παρουσία στη νορβηγική τηλεόραση.

Τα πιόνια είχαν στηθεί και ο χρόνος για τους δύο ήταν δεδομένος – θα ήταν μια παρτίδα σκακιού «ταχύτητας» όπως λέγεται: Ο Γκέιτς είχε δύο λεπτά στη διάθεσή του, ο Κάρλσεν 30 δευτερόλεπτα.

Στον 23χρονο και εμφανώς τρακαρισμένο Νορβηγό χρειάστηκαν μόλις 12 δευτερόλεπτα «καθαρού» χρόνου και εννέα κινήσεις για να κάνει ρουά ματ.

Πάντως δεν ήταν μια ήττα κατά κράτος, όπως δείχνει εκ πρώτης όψεως. «Ο Γκέιτς «κέρδιζε» προτού χάσει» έγραψε η Wall Street Journal σημειώνοντας ότι ο ιδρυτής της Μicrosoft μια μόλις κίνηση πριν από το τέλος είχε την κατάσταση στα χέρια του – αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν το γνώριζε. Ενώ ο νεαρός σταρ του σκακιού είχε από την αρχή αντίληψη του τι γίνεται: Προσέφερε τον ιππότη του στον Γκέιτς και ο εκείνος τσίμπησε το δόλωμα.